Bámulatos nyereség az OTP-nél

Vágólapra másolva!
Az OTP-bankcsoport a második negyedévben 40,57 milliárd forint adózott nyereséget ért el. Ez jóval több, mint az első negyedévi 11 milliárdos eredmény, és bőven meghaladja az elemzői várakozásokat is.
Vágólapra másolva!

Erős számokat közölt az OTP csütörtökön publikált gyorsjelentésében: a nettó profit és a korrigált eredmény is bőven meghaladja az elemzői várakozásokat. Az Equilor elemzői szerint a nyers profit (40,57 milliárd) a tavalyi második negyedévhez (41,1 milliárd) képest ugyan stagnált, de ennek fő oka a mintegy 11,5 milliárd forintra rúgó egyszeri kiadás, amely a bankadó erre a negyedévre eső része. Ezzel a tétellel korrigálva 41 százalékkal ugrott meg a profit éves szinten.

Negatívum, hogy a nem teljesítő hitelállomány megemelkedett: csoportszinten rekord magas, 20,8 százalékos lett a március végi 19,9 százalék után. Ez főként az orosz, illetve ukrán leány sara, de a hazai OTP-nél is nőtt a problémás hitelállomány.

A nettó kamateredmény csoportszinten csökkent az első negyedévhez képest, de Magyarországon a bank - a jegybanki kamatcsökkenések ellenére - növelni tudta a kamatmarzsot. A leányvállalatok közül a bolgár bank kiválóan teljesített, nyereséges a horvát, a szlovák és a montenegrói érdekeltség, de továbbra is veszteséges a román és a szerb leánybank, az oroszországi profit pedig 80 százalékot zuhant. Összességében a külföldi cégek hozzájárulása a csoport profitjához ezúttal csak 25 százalékos volt (korábban 40-50 százalék körüli).

Az Investor.hu elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az OTP adózott eredménye sokkal jobb lett, mint amire az elemzők számítottak, ebben jelentős hatása van néhány egyszeri tételnek. Például annak, hogy a forint időszaki mozgása miatt a leánybanki befektetések átértékelésének pozitív az adóhatásuk, illetve hogy nyereség keletkezett a sajátrészvénycsere ügyleteken. "Amennyiben ezeket is figyelembe vesszük, már sokkal inkább kapunk a várakozásokkal nagyvonalakban megfelelő, mint azokat lényegesen felülmúló számokat" - vélik az Investor elemzői.

Az első ránézésre bámulatos gyorsjelentés szerintük tehát inkább semleges képet fest az OTP második negyedévéről, és sok kockázatot is tükröz. A portfólióminőség romlásának az üteme gyorsult, és egyelőre nem tudni azt sem, hogy a kidolgozás alatt levő devizahiteles mentőcsomag milyen terheket ró majd a bankra.