Vágólapra másolva!
Mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajnát a Moody's hitelminősítő, és újabb leminősítés is jöhet. Az ország devizatartalékai nagyot estek, az oroszokkal megromlott a viszony, és az IMF-fel is könnyen megrekedhetnek a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajna eddig is nagyon gyenge adósbesorolását a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's Investors Service, egyebek mellett az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést.

Ukrajna besorolását az eddigi "B3"-ról egy fokozattal "Caa1"-re rontotta, és az új osztályzatot is azonnal leminősítési felülvizsgálat alá vette, vagyis hamarosan újra ronthat az ország megítélésén a hitelminősítő. A "Caa1" besorolás már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A Moody's a leminősítés indokai között kiemelte, hogy Ukrajna devizatartalékai már most is nagyon alacsonyak, miközben várhatóan növekszik a nyomás az erősödő hazai devizakereslet és a 2014 végéig esedékessé váló jelentős devizaadósság-törlesztési kötelezettségek miatt. Az ukrán devizatartalék az elmúlt egy évben 30 százalékkal zuhant és augusztus végén 19,7 milliárd dollár volt. 2014 végig 10,8 milliárd dollárnyi tőke- és kamattörlesztés válik esedékessé az ukrán devizaadósság-állományból.

A leminősítés másik fő tényezője a cég szerint az, hogy nőttek a jövőbeni IMF-tárgyalások sikerét veszélyeztető kockázatok, egyebek mellett az ukrán kormány pénzügyi intézkedései, valamint a 2015 tavaszán esedékes elnökválasztások miatt. Harmadik oka a leminősítésnek az Oroszországhoz fűződő viszony romlása is.

Ukrajnára a pénteki leminősítés után a Moody's tartja érvényben a leggyengébb besorolást a három nagy hitelminősítő közül. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings listáján egyaránt "B" minősítéssel szerepel az ukrán szuverén adósság; ez is mélyen spekulatív osztályzat, de két fokozattal jobb a Moody's által pénteken megállapított "Caa1"-nél.