Az önkormányzat 850 milliót fizet a bedőlt Gyulai Húskombinátért

magyar termék, Egy alkalmazott gyulai kolbászokat rendez el a Gyulai Húskombinát Zrt. üzemének érlelőkamrájában
Vágólapra másolva!
A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit.
Vágólapra másolva!

Az adásvételi szerződést csütörtökön írták alá Gyulán.

Görgényi Ernő (fidesz) polgármester elmondta: a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Gyulahús tehermentesen, tulajdoni korlátozások nélkül vásárolja meg a húskombinát teljes vagyonát. A vagyon az önkormányzaté, amit a Gyulahúsnak bérbe ad.

Gyula város önkormányzata most 850 millió forintért vásárolta meg a fizetésképtelen Gyulai Húskombinátot

Az üzem hetven százalékos kapacitással működik, 270 főt foglalkoztat, ennyi munkahelyet sikerült megőrizni - emelte ki a polgármester. Az önkormányzat a húsüzemet hosszú távon kívánja üzemeltetni - tette hozzá.

Sokéves előzmények

A Gyulai Húskombinát súlyos, addigra már végzetes működési problémái és fizetésképtelensége tavaly októberben kapott először szélesebb sajtónyilvánosságot, ám a cég gazdálkodási gondjai jóval korábban kezdődtek.

A Credit Management Group elemzése szerint a Gyulai Húskombinát gazdálkodása évek óta veszteséges volt, gyenge pénzügyi mutatók jellemezték.

A cég árbevétele évek óta csökkent, 2008-tól 8,1 milliárd forintról fokozatosan 2011-re 6,6 milliárdra esett vissza. Minden év már üzemi szinten is 310-360 millió forint veszteséget termelt, amit a hitelkamat valamint az árfolyamveszteségek tovább növeltek. A társaság a 2008-2011 közötti időszakban a legjobb évében is közel 500 milliós veszteséget mutatott ki, 2011-ben pedig közel 700 millió forint volt a mínusz.

A veszteséges működés valamint a korábban a fizetőképesség fenntartása miatt igénybe vett tartós külső hitelek éves törlesztő részlete jelentős mennyiségű új idegen forrás bevonását igényelte. Ezt banki hitelekből (MFB garanciával fedezett hitel és EXIMBANK hitel) valamint a tulajdonos által nyújtott forrásokból finanszírozni tudták, mindamellett, hogy az egyéb beszállítók kötelezettsége is folyamatosan növekedett.

Ekkora mértékű idegen forrás bevonást azonban hosszú távon nem lehet megvalósítani, csak idő kérdése volt, hogy melyik finanszírozónak fogy el a türelme. 2011-ben a beszámoló részletesebb áttekintése során nagyon beszédes volt, hogy a tulajdonos finanszírozási készsége megtört: a kapcsolt kötelezettségek mértéke stagnált, a „szokásos” éves tőkeinjekció nagy részét pedig szállítókból oldotta meg a cég. Innen már egyenes és rövid út út vezetett a fizetésképtelenségig - áll a CMG tanulmányában.