Kevesebbet nyaralunk, de többet költünk rá

A 2012-es SZÉP kártya juttatásokat idén május végéig kell elkölteni - különben a munkáltatók visszakapják az összeget.
Vágólapra másolva!
Túl van a nehezén a turisztikai ágazat a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Eközben egyre kevesebben vannak, akik egy egész hétre el tudnak utazni.
Vágólapra másolva!

A vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek pedig 10,4 százalékkal emelkedtek – közölte a KSH frissen publikált adataira hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A Szallas.hu turisztikai portál adataiból eközben az látszik, hogy a magyarok többsége csak hosszú hétvégére foglalt szállást az idei főszezonban a korábbi hét-tíznapos nyaralásokhoz képest.

Az átlagos foglalás az idei nyáron 3 vendégéjszakára szólt, és 50 000 forintba került a portál adatai szerint. A hat vagy hét éjszakára szóló foglalások aránya pedig jelentősen, körülbelül 5 százalékkal esett vissza. „A magyarok kétharmada csak hosszú hétvégére foglalt szállást az idei főszezonban, úgy tűnik, a tehetősebbek is inkább többször rövidebb időre utaznak el”, mondta el Szigetvári József, a portál ügyvezetője.

A balatoni régió volt az idei főszezon nyertese Fotó: Balla Zsolt

Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára úgy véli, hogy minden lényeges mutató növekedést jelez a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevételek nagyobb arányban nőttek mint a vendégszám vagy a vendégéjszakák száma. A politikus így bízik abban, hogy éves viszonylatban az egy kiadható szállodai szobára jutó bevételek (REVPAR) is növekedni tudnak majd.

Siófok a legnépszerűbb

A statisztikák szerint a legtöbben Budapestről utaztak nyaralni, a főváros után Debrecen, Győr, Miskolc, illetve Szeged „adta” a legtöbb belföldi vendéget. Budapest a legnépszerűbb célpontok listáján is a hetedik helyen áll, a nyár legnagyobb nyertese azonban kétségkívül a balatoni régió volt: a foglalások alapján a legnépszerűbb utazási célpontoknál tízből öt található a magyar tenger partján.

Ami a belföldi turizmust illeti, a korábbi évek trendjeivel összhangban idén az apartmanok és vendégházak voltak a leginkább keresettebbek, idén például csak a nyaralók 40 százaléka választott valamilyen szállodát. A hosszú kánikula kárpótolta a szállásadókat a hideg tavaszért, július közepétől augusztus 20-ig a Balaton partján és a népszerű fürdővárosokban a szállodák is teltházzal üzemeltek. Az adatok alapján a szakemberek éves szinten 8 százalékos növekedést jósolnak 2013-ra a belföldi szálláspiacon.

Hozza a várakozásokat a Szép-kártya

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a SZÉP-kártya felhasználásának aránya dinamikusan megugrott: a statisztikák alapján a főszezonban minden ötödik szállást így fizettek ki. „A SZÉP-kártyával fizetők ráadásul többet költöttek szállásra, az átlagos foglalási érték 57 000 forint volt, a szállásadóknak tehát megéri ilyen fizetési lehetőséget biztosítaniuk” – tette hozzá Szigetvári József. A tavalyi nyárhoz képest 5 százalékkal növekedett az együtt utazók száma, valószínűleg a költséghatékonyságot szem előtt tartva mentek együtt nyaralni nagyobb társaságok.

Horváth Viktória kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 300 milliárd forintot fordíthat turisztikai fejlesztésekre Magyarország. Közlése szerint a turizmus törvényt az Országgyűlés novemberben fogadhatja el.