1,5 milliárd euró üti a Deutsche Telekom markát

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom anyavállalatának végül sikerült tető alá hoznia a már hónapok óta húzódó Scout 24 tranzakciót, aminek révén 1,5 milliárd euró üti a német telekomcég markát. 
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom végül 1,5 milliárd eurónyi készpénzt kap a Scout 24 hirdetési portál többségi részesedéséért cserébe, ugyanakkor a tranzakció összességében a 2 milliárd eurót is eléri. A fennmaradó 30 százalékos pakkot egyelőre a német telekomcég megtartotta a havi szinten 14 milliós látogatottsággal rendelkező hírportálban.

Több kockázati tőketársaság közül végül a Hellman & Friedman LLC lett a befutó megelőzve az EQT Partnerst és a Silver Lake Management LLC-t. Ugyanakkor a tranzakciót egyelőre az illetékes felügyelet még nem hagyta jóvá, erre azonban vélhetően a jövő év elején sor kerülhet.

Elemzői vélemények szerint igen jó áron sikerült értékesíteni a Scout 24-et, amit mit sem bizonyít jobban, hogy az egység 20-szoros előretekintő EV/EBITDA mutatón ment el. Holott maga a Deutsche Telekom is "csak" 5,6-os értéken forog, és az európai átlag a telekomszektorban is csupán 7,1.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nemcsak elad, vásárol is a német telekomóriás

A Deutsche Telekom több európai távközlési céggel egyetemben az elmúlt hónapokban racionalizálni kezdte tevékenységét, melynek egyik fontos sarokköve a gyors adatátviteli sebességre képes vezetéknélküli rendszerek fejlesztése. A Magyar Telekom anyavállalatánál ugyanakkor a vezetékes rendszerek is meghatározó szerephez jutnak. Ennek keretében pedig nemrégiben megvásárolta a régió több országában, többek között a hazánkban is tevékenykedő GTS Central Europe társaságot.

A befektetők az elmúlt hónapok során igencsak megkedvelték több telekompapírral egyetemben a Deutsche Telekom részvényét, aminek köszönhetően rég nem látott szintekre is eljutott az árfolyama. Az elmúlt hetekben azonban egyelőre leragadt a részvény a 11-12 eurós sávban.

A Deutsche Telekom árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu