Vágólapra másolva!
A másodikról a harmadik negyedévre jelentősen csökkent az adósságráta, elsősorban az IMF-törlesztés miatt. Az év végi vizsgán azonban nem biztos, hogy átmegy az állam a várható dollárkötvény-kibocsátás miatt.
Vágólapra másolva!

A bruttó államadósság a GDP 79,7 százaléka lett a harmadik negyedévben – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki mérés szerint még nem került a 2012-es szint alá az államadósság, akkor 79,3 százalék volt a mutató.

Az adósság a második negyedévhez képest jelentősen, 1,4 százalékponttal alacsonyabb lett. A harmadik negyedéves csökkenés nagyban köszönhető annak, hogy Magyarország nem vett fel devizában hitelt, viszont sokat törlesztett. Augusztusban fizette vissza a kormány a maradék IMF-hitelt, ez a mostani adósságadatban mutatkozik meg.

Az MNB adatai szerint Magyarország 284 milliárd forinttal többet törlesztett, mint amennyi új hitelt felvett, viszont a forint gyengülése ebben a negyedévben 123 milliárd forinttal növelte az adósságállományt. Magyarország teljes bruttó adóssága 23 088 milliárd forint volt.

Az államadósság éves szintjét mindig év végén mérik, a mutató pedig korántsem biztos, hogy a tavalyi szint alá fog süllyedni a negyedik negyedév végére. A kormány ugyanis tervez egy dollárkötvény-kibocsátást legfeljebb 5 milliárd dollár értékben. Varga Mihály szerint Magyarország 2 milliárd dollár (körülbelül 420 milliárd forint) értékben vehet fel hitelt, hogy a januári deviza-visszafizetést fedezni tudja. A 2 milliárd dollár 1,4-1,5 százalékponttal emelheti az adósságrátát – ezért nem biztos, hogy a tavaly év végi 79,3 százalék alá kerül a mutató.

Ráadásul az Európai Unió egy új módszertant dolgozott ki az adósság mérésére – ezt egyelőre a Központi Statisztikai Hivatal használja, az ő adósságszámaik viszont csak decemberben lesznek nyilvánosak. Az új módszer szerint számolva 2012-ben 79,8 százalék volt az államadósság.