Főleg a nagyobb, erősebb, korábban is hitelképes vállalatok kaptak az NHP-ből

MNB hitelprogram
Vágólapra másolva!
Az MNB ma publikálta az első részletes elemzését az NHP-ben már részt vevő vállalatokról. A 9853 szerződés többségét az átlagnál erősebb vállalkozások kötötték.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram első körében főleg öt évnél idősebb vállalatok vettek részt, amelyek 85 százalékának már korábban is volt bankhitele - tehát piaci körülmények között is hitelképes volt.

A szerződött 7179 vállalkozásból 841 egyéni vállalkozó és 153 újan - 2013-ban - alakult cég van. A külföldi tulajdonú vállalkozások aránya 5%.

A vállalatok jövedelemtermelő képességét mutatja, hogy a programban szereplő cégek 88%-a volt nyereséges 2012-ben, a többinek nem volt profitja vagy veszteséget termeltek. Azok közül, akik nem új hitelt vettek fel, hanem az "ingyenpénzt" korábbi hitelük kiváltására használták, értelemszerűen magasabb volt az eladósodottsági ráta, mint a kkv-szektor egészében. A devizahitellel rendelkező vállalatok mintegy 7%-a váltotta ki devizahitelét az NHP keretében.

A legtöbb NHP-ban résztvevő vállalat mikro vállalat, az 1-20 fő közötti kategóriába esik. Ők átlagosan 60 millió Ft értékű hitelt vettek fel. A kisvállalatok és a középvállalatok hasonló arányban vettek részt a programban. A kisvállalatok átlagosan 120 millió forintnyi, míg a közepes méretű vállalatok átlagosan 270 millió forintnyi hitelt vettek fel.

Ha tovább csemegéznél az adatok és a statisztikák között, az MNB teljes elemzését itt találod meg, ám mint a tanulmány készítői kiemelik, "a pontos reálgazdasági hatások azonosítása azonban csak további vállalati szintű adatok publikálását követően lesz elvégezhető".

.