Két hét múlva jöhet a Kúria indoklása

Vágólapra másolva!
Két héten belül kiderül, hogy a Kúria milyen indokok alapján hozta meg múlt hét hétfőn jogegységi határozatát a devizaügyekkel kapcsolatban – mondta el Simonné Gombos Katalin, a legfőbb ítélkező fórum polgári kollégiumának szóvivője a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!
  • A jogegységi tanács egy hete az árfolyamrés ügyében azt mondta ki, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésekben tisztességtelen, ha a pénzintézet vételi árfolyamon folyósítja a kölcsönt és eladási árfolyamon számítja ki a törlesztőrészleteket. A különböző árfolyamok helyett a jegybank adott időszakban érvényes hivatalos devizaárfolyamát kell alkalmazni.
  • A jogegységi határozat meghozatalával a legfőbb ítélkező fórum elvégezte a maga feladatát, így a bíróságoknak nincs és nem is lehet beleszólásuk abba, hogy a parlament milyen módszerekkel kívánja a devizahitelesek problémáit orvosolni. Ehhez azonban mégis segítséget nyújt a jogegységi határozat, amiből következtetések szűrhetőek le a hitelproblémák megoldásának ügyében.
  • A szóvivő elmondása szerint többek között megkezdte munkáját egy joggyakorlat-elemző csoport is, amely azt tekinti át, hogy milyen jogkövetkezmények alkalmazhatók az érvénytelen kölcsönszerződések ügyében. Ezzel kapcsolatban az év végére várható eredmény.
  • A parlament lehetőségeinek határait főként az Alkotmánybíróság márciusi alaptörvény-értelmezése jelöli ki, amely igen tág keretet adott a beavatkozásra – tette hozzá Simonné Gombos Katalin.