Welsz Tamással üzletelt a HVG leendő főszerkesztője

Sztaniszláv András lesz a HVG és a hvg.hu új főszerkesztője
Vágólapra másolva!
Vállalkozása limuzinokat adott bérbe.
Vágólapra másolva!

A HVG és a hvg.hu szerkesztőségében megdöbbenést keltett, hogy január 1-jétől Sztaniszláv András lesz a hetilap és az online felület közös főszerkesztője, értesült a Válasz.hu. Információik szerint válsághangulat alakult ki a szerkesztőségben, miután az újságírók elkezdtek nyomozni leendő főszerkesztőjük után.

Sztaniszláv András lesz a HVG és a hvg.hu új főszerkesztője Forrás: Origo

A Válasz.hu szerint a kinevezett főszerkesztő publikus életrajza elfed egy-két tényt. „Dolgozott egyebek között a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányzati Stratégiai Elemző Központ sajtótitkáraként” – áll a hivatalos közleményben. Ez szerintük a gyakorlatban azt jelentette, hogy Sztaniszláv a Medgyessy-kormány idején a kancellária államtitkárát, a szocialista Szekeres Imrét segítette.

Welsz Tamásnak adta el cégét

Sztaniszláv Andrásról az is kiderült, hogy 2009-ig volt egy szlovákiai bejegyzésű vállalkozása, a StarLimo Slovensko, s.r.o., amely a magyar StarLimo Hungary Luxusautó Szolgáltató Kft. testvércégeként limuzinokat adott bérbe esküvőkre, leány- és legénybúcsúkra, egyéb rendezvényekre, írja a lap. A céget az idén meghalt Welsz Tamásnak adták el, akit Panamában csalással vádoltak, az Interpol is körözte – és körözi a mai napig –, majd a Sólyom Airways megmentőjeként emlegették, később pedig összefüggésbe hozták az MSZP-s Simon Gábor ügyével is.

Újra magyar kézben

A HVG októberben került ismét magyar kézbe: a német FUNKE csoport és a HVG kisebbségi tulajdonosa, a munkatársakat tömörítő Szerkesztőségi Vagyonkezelő Zrt. megállapodott, hogy utóbbi lesz a kiadóvállalat kizárólagos tulajdonosa.

Szocialista kapcsolatok

A HVG-t az elmúlt években nem kerülték el a kisebb-nagyobb botrányok sem: Gavra Gábor főszerkesztőnek például azért kellett távoznia, mert a lap által tavaly október közepén közreadott bajai választási csalásról szóló videóról kiderült, hogy a szereplői csak eljátszották az eseményt. Akkor a HVG főszerkesztője az MSZP frakció kommunikációs igazgatójától vette át a manipulált felvételt. Gavra Gábornak szakmai és etikai hibák miatt kellett felállnia. Ma az ATV weboldalának felelős szerkesztője.