Két éven belül piacot robbanthat ez az orvosi szoftver

Vágólapra másolva!
Áttörést hozhat a bőrgyógyászatban egy kecskeméti IT-vállalat fejlesztése. A rendszer prototípusa jelenleg a szegedi bőrklinikán működik.
Vágólapra másolva!

Bali Endre, a Tandofer Kft. ügyvezetője az Üzletrésznek elmondta, számukra is új volt a projekt, a cégük vállalatirányítási rendszerfejlesztéssel foglalkozik. A Szegedi Egyetem bőrklinikai intézete felkérésére dolgozták ki a technológiát, és hamar kiderült, hogy óriási potenciál van az ötletben. Bali Endre úgy véli, akár egészen új, modern üzletág is létrejöhet, hatalmas piaccal.

Fejlesztésük hardware-része egy kabin, amely háromdimenziós virtuális felvételt készít a páciensről, erre aztán skinként ráhúzzák a bőr állapotát felmérő képeket. Az így létrejött pontozásos rendszer segítségével jóval precízebb, objektív diagnózist tud adni az orvos.

A gép az anyajegyekre és a pikkelysömörre specializált. Az ügyvezető elmondta, hogy az anyajegyek számát a hagyományos módszerrel nagyon nehéz megbízhatóan megállapítani, a szoftver azonban képes rá. „Ennek diagnosztikus értéke lehet – magyarázza Bali Endre –, az anyajegyek számának változása egy év alatt nagyon fontos adat a bőrgyógyász számára.” Hozzáteszi, az optikai-mechanikai egység a kísérleti gyógyszerfejlesztésre is hatással lehet. Az eddigi eljárásokkal szemben a szoftver adhat utasítást az általános mélységű, súlyosabban érintett vagy gyanúsnak tekinthető területekről közelebbi, mélyebb képek készítésére, a szoftver pedig az orvosi értelemben kritikus kérdéseket válaszolja meg.

A Tandofer Informatikai Kft. közel 20 éve készít kis- és közepes vállalatoknak egyedi igényekre optimalizált termékeket. Integrált vállalatirányítási és döntéstámogató rendszerszoftverek fejlesztésével, telepítésével, valamint üzemeltetésével foglalkozik.

A 190 millió forintba kerülő projekt 99,5 millió forintos uniós támogatással készült el.