Kisebb az esélye, hogy a Fed meghúzza a ravaszt

Janet Yellen FED-elnök jegybank
WASHINGTON, DC - JULY 16: Federal Reserve Board Chair Janet Yellen testifies during a hearing before Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee July 16, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing on "The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress." Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mindent átrajzolhatnak az elmúlt időszak piaci eseményei és vannak, akik már a szeptemberi amerikai kamatemelést is tavaszra tolják. A Fed elnöke eltökélt, de prominens személyiségek közül is sokan végzetes hibának tartanának egy amerikai kamatemelést a jelenlegi piaci környezetben. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét piaci káosza után több elemző is elkezdte pedzegetni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mégsem fog kamatot emelni jövő hónapban. Vannak azonban néhányan, akik szerint a Fed nem hátrál meg és meg fogja húzni a ravaszt.

- mondta a Marketwatchnak James Glassman, a JP Morgan Chase közgazdásza. Szerinte a volatilitás sokkal nagyobb mozgásteret ad az amerikai központi banknak.

Kemény napokon vannak túl a befektetők Forrás: Origo

Hihető-e az ígéret?

A tőzsdei felfordulás előtt a piacok szkeptikusan fogadták Janet Yellen Fed-vezér kijelentését, miszerint az első kamatemelést további, fokozatos emelések követik majd. „Most azonban, a volatilitást elnézve, az ígéret hihetőnek tűnik” – mondta Glassman.

„Nem hiszem, hogy megijedne a piac a kamatemeléstől, az inkább a magabiztosság jele lenne” – tette hozzá.

Dan Greenhaus, a BTIG LLC piaci elemző cég vezető stratégája szerint is lépni fog a Fed szeptemberben. „Ha továbbra sem lesz szigorítás, akkor az azt az elméletet fogja alátámasztani, hogy a Fed a piacok rabszolgája” ­– írja elemzésében Greenhaus.

Akik már nem várják

A Barclays közgazdászai azonban már nem várnak kamatemelést. „A jelenlegi piaci környezetben egyre kevésbé valószínű a kamatemelés” – mondta Michael Gapen, a Barclays amerikai vezető elemzője, aki egyenesen

úgy gondolja, hogy márciusnál korábban már nem fogja megemelni az alapkamatot a Fed.

A szigorítást ellenzők közül a legprominensebb személyiség a volt amerikai pénzügyminiszter, Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter, aki szerint „komoly hiba” lenne, ha a Fed szeptemberben emelné az alapkamatot.

Mindenesetre a piac is átértékelte a helyzetet, a július végi 50 százalékos valószínűségről már csak 21 százalékos esélyt adnak a szereplők egy amerikai monetáris szigorításnak a Fed szeptember 16-ai ülésén.

Az elnök akarja

A Fed legutóbbi üléséről megjelent jegyzőkönyvéből az derült ki, hogy a szervezet nem adott egyértelmű jelzést a kamatemelésről. A Fed jelenlegi elnöke,

Janet Yellen azonban korábban ellentmondást nem tűrően tette le a voksát a szeptemberi kamatemelés mellett.

Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke Forrás: J. Scott Applewhite / AP Images

"Az amerikai gazdaságnak úgy van szüksége a kamatemelésre, mint a betegnek a gyógyszerére" – nyilatkozta az elnökasszony.

Kínáról szól minden

Hétfőn világszerte komoly részvényeladási hullámot váltott ki az a hétvégén megjelent makrogazdasági adat miatt fölerősödő aggodalom, hogy lelassulhatott világ második legnagyobb gazdasága. Kedden aztán megnyugtatta a befektetőket, hogy a kínai jegybank váratlanul bejelentette: kilenc hónapon belül ötödször is csökkenti az alapkamatot, valamint csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját.

Ez utóbbi intézkedés azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű pénz szabadul föl a pénzintézeteknél, amelyet hitelként folyósíthatnak, növelve a likviditást. Az intézkedésekből a piacok azt szűrték le, hogy Peking minden eszközt hajlandó bevetni, hogy felgyorsítsa a gazdasági növekedést. Ennek hatására kedden a legtöbb ázsiai és európai tőzsdeindex is emelkedtek, ellensúlyozva a hétfői hatalmas zuhanást.