A maximális bírságot kapta a Vargha Metodika

Gazdasági versenyhivatal, GVH
Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal jogsértőnek minősítette a Vargha Gyógymód-Metodika Egészségügyi Szolgáltató és Gyógyhatású termékeket Forgalmazó Kft. Vargha Metodika elnevezésű kezeléseinek népszerűsítését, mert a cég valótlanul tett közzé gyógyhatásra, valamint egészségre vonatkozó állításokat és egyéb hatásállításokat több televíziós műsorban és különböző hirdetésekben. A jogsértés elkövetéséért 12.086.800 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A Vargha Gyógymód-Metodika 2013 januárjától 2014 júliusáig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert a televíziós műsorokban, a sajtóhirdetésekben, a szórólapokon és a saját honlapján közzétett tájékoztatásai és hirdetései több szempontból is jogsértők voltak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy

a joggyakorlat által elvárt tudományos bizonyítottság hiányában a Vargha Gyógymód-Metodika megalapozatlanul népszerűsítette a Vargha Metodika kezelést,

tájékoztat közleményében a GVH. A jogsértés elkövetéséért 12.086.800 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a versenyhivatal.

Megalapozatlan állítások

A GVH szerint az alábbiakat tulajdonították megalapozatlanul a kezelésnek a reklámokban:

  • Gyógyító tulajdonságok (különböző betegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására vonatkozó hatásokkal).
  • Egészségre vonatkozó állítások (pl. öngyógyítás, öntisztítás, a sejtek anyagcseréje és más életfolyamatok optimalizálása, fáradékonyság, frontérzékenység kezelése, általános prevenció és felerősítés).
A GVH a maximális bírságot szabta ki Forrás: Szabó Balázs [origo]

Súlyosbító körülmények

A versenyfelügyeleti eljárás tárgya a Vargha Gyógymód-Metodika által közzétett, számtalan és sokféle gyógyhatás állítására épülő kommunikációs gyakorlat volt, azzal a központi üzenettel, hogy a módszertan egy széles hatáskörű gyógyító megoldás. A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. A GVH súlyosbító körülményként értékelte többek között a következőket:

  • A jogsértéssel érintett termék bizalmi termék.
  • A jogsértő kereskedelmi gyakorlat sérülékeny fogyasztókat célzott meg, akik súlyos betegségük, illetve a hagyományos kezelések, gyógymódok esetleges eredménytelensége miatt különösen érzékenyen reagálnak a betegségük kezelését ígérő kereskedelmi kommunikációra.
  • A jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, így jelentős image-hatás kifejtésére volt alkalmas.

Enyhítő körülmények

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a Vargha Gyógymód-Metodika:

  • Pénzvisszatérítési garanciát alkalmazott.
  • Kifejezte együttműködési szándékát, kötelezettségvállalási nyilatkozatot nyújtott be, és ténylegesen, igazoltan módosította is a kereskedelmi gyakorlatát.

Az idézet is közlés

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy

a vállalkozásokat nem mentesítik a versenyjogi felelősségük alól a fogyasztóiktól származó idézetek megjelenítése a reklámjaikban,

mert az így elhelyezett állítások is az adott vállalkozás közléseinek minősülnek.