A Várkertbazár után jöhet a stadion

MTK stadion látkép
MTK stadion látkép
Vágólapra másolva!
A kormánynál is jól fekvő cég építheti fel Deutsch Tamás álmát, az új Hidegkuti Nándor Stadiont: a Z-W MTK Konzorcium 330 nap alatt 6,31 milliárd forintot kap a munkáért. 
Vágólapra másolva!

– mondta Deutsch Tamás klubelnök hétfőn, amikor aláírták az új stadion kivitelezői szerződését.

Deutsch szerint

akkor van értelme a stadionépítésnek, ha utána sokkal több néző jár ki a meccsekre.

Az önmagában ugyanis kevés, hogy az itt játszó csapatok örülnek az új létesítménynek.

Ide kell elképzelni az új Hidegkuti-stadiont Forrás: Origo

A teljes sikerhez szerinte a négyszeresére-ötszörösére kell nőnie a nézőszámnak. Ha ez összejönne, akkor 80-90 százalékos lehetne az új aréna kihasználtsága. A 6,31 milliárd forintból épülő stadion kapacitása körülbelül 5300 fős lesz, ezzel szemben az MTK hazai meccseit az elmúlt években átlagosan csupán néhány százan, maximum ezren látogatták.

– jelentette ki a Deutsch Tamás, aki felidézte, hogy a régi arénát még 1910-ben húzták fel, azonban a II. világháború és a holokauszt után újjá kellett építeni. Tehát több mint 120 éves története során most másodszor épít új stadiont a klub.

Baráti cégek kapták a munkát

A győztes konzorcium két tagja a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. Utóbbi nettó árbevétele 7,5 és 20,8 milliárd forint között mozgott az elmúlt öt évben: tavaly 20,8 milliárdos árbevétel mellett 1,5 milliárd forint adózott eredménynek örülhettek a tulajdonosok.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy a WHB tulajdonosának,

Paár Attilának a cége vásárolta meg Orbán Viktor vejének a vállalkozását.

Tiborcz István egykori cége, a közvilágítás korszerűsítésében jeleskedő Elios Zrt.-t birtokló Green Investments & Solutions Kft. került a WHB-hoz. A vállalkozás egyébként a Várkertbazár felújításáról is ismerős lehet.

A konzorcium másik tagja, a ZÁÉV Zrt. korábban részt vett például a Nemzeti Színház, vagy a rendőrség budapesti, Teve utcai székházának építésében, de a cég referenciái között oktatási és egészségügyi intézmények mellett börtön és társasházak is találhatók. A cég nettó árbevétele az elmúlt öt évben 10 és 21 milliárd forint között mozgott, tavaly 13,3 milliárd forintot tett ki, adózott eredménye pedig 277 millió forint volt. Összehasonlításképpen az elmúlt évek közbeszerzéskirálya, a Közgép Zrt. tavaly 113 milliárd forintos árbevétel mellett 13 milliárd forintos adózott eredményt ért el.

Nincs vége a stadionépítéseknek

2014-ben átadták a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát, a debreceni Nagyerdei Stadiont és a felcsúti Pancho Arénát is. 2015-ben már nem lesz avatás, viszont jövőre, valamint 2017-ben ismét beindul a stadionépítési láz. Az MTK mellett ugyanis új arénát kaphat

  • a Haladás,
  • a Vasas,
  • a Budapest Honvéd,
  • a Diósgyőr
  • és a Videoton is.

A klubcsapatok mellett azonban ne feledkezzünk meg az új Puskás Ferenc Stadionról sem: Fürjes Balázs kormánybiztos az Origónak adott interjújában azt mondta, hogy az első kapavágás 2016 második felében lehet. A kormánybiztos még májusban azt mondta, hogy a korábbi számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.

Az állam az elmúlt években azonban hiába költött százmilliárdokat focira, a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra egyenes ágon mégsem tudott kijutni a válogatott, igaz, a pótselejtezőn Norvégia ellen ez még összejöhet.