A nyelvészek segítettek a befektetőknek

tőzsdék
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: FED New York building, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Továbbra sem stabilizálódott az olaj ára: a hajnali órákban 33 dollárt kérnek egy hordóért. A nyersanyagokon kívül a Fed kamatdöntése határozta meg a piaci mozgásokat. Tengerentúlon a nyitáskor érezhető jó hangulat után az eladók kerekedtek felül. A főbb indexek mind jelentős mínuszban zártak. Emellett a forint és a dollár is jelentősen gyengült tegnap. Az ázsiai piacokon kisebb emelkedés látható. Ez történt a világban, amíg pihent, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Ma hozzák ki az angol növekedési adatokat, és több európai fogyasztói indikátort is publikálnak a német árindexszel együtt. A KSH pedig a magyar munkanélküliségi adatokat teszi közzé szokás szerint reggel 9-kor.

Ázsia kis pluszban

A legtöbb ázsiai részvény kisebb emelkedésen van túl a nyitás óta. A Honk Kong-i Hang Seng Index 0,3 százalékos, míg az ausztrál S&P/ASX 200 0,5 százalékos pluszban állt közép-európai idő szerint fél hét után nem sokkal. A japán Nikkei és a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal emelkedett. Egyedül a kínai Shanghai Composite Index mutatott ebben az időben jelentős, 0,5 százalékos mínuszt.

A befektetők továbbra is a lassuló kínai gazdaság miatt aggódhatnak. A Fed nyilatkozata szerint (amiből elsősorban a nyelvészek mazsolázták ki a legfontosabb üzeneteket) felülvizsgálják a gazdasági kilátásokat a legközelebbi, vagyis márciusi kamatdöntésük előtt és az alapján dönthetnek majd, akár az emelés mellett.

A kamatdöntés után zuhant Amerika

Jelentősen estek a részvényárak a szerdai zárásig Amerikában. A Dow Jones 1,38 százalékkal csökkent, 16 ezer pont alatt állt meg. A legnagyobb buktát a Boeing könyvelhette el, miután a várakozásoknál jelentősen gyengébb eredményeikről számot adtak.

Az S&P sem tudta tartani magát, egy zárás előtti nagy zuhanás után 1,09 százalék mínuszban fejezte be a kereskedést. A technológiai cégek indexe a Nasdaq még nagyobb 2,18 százalékos buktával búcsúzott a naptól.

A fed döntése mellett az olaj a legmeghatározóbb piacmozgató indikátor. Az oroszok is beálltak az Opec mellé és hajlandóak együttműködni az olajár stabilizálása érdekében. A hír után 33 dollár fölé emelkedett az olajár.

Esik a dollár, esik a forint is

A dollár árfolyama a piacokkal együtt zuhant. Az euróval szemben 1,09 körül alakult az amarikai részvénypiac zárásakor a kurzus és a trend a hajnali ázsiai kereskedésben is folytatódott.

A forint szerdán a dollárral együtt gyengült. A hét első napjainak 313 forint alatti szintjeiről az euró jegyzése 314 fölé ugrott hazai idő szerint a szerdán késő délelőtti órákban, ahol nem sokkal csütörtök reggel hét előtt is járt.

Európában nagy pluszok is voltak

Az angol FTSE 100 1,3 százalékos plusszal 5990,37 zárt, a francia CAC 40 0,5 százalékkal emelkedett és 4380,36 fejezte be, a német DAX 0,6 százalékkal tudott erősödni, záráskor 9880,82-őt mutatott az index.

A német kötvények is rekordalacsony hozam mellett keltek el. Az európai piacokat tehát leginkább az olaj piacán érezhető javulás határozta meg.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.