Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Lesz kisvállalati hitel dögivel

Vágólapra másolva!
Az NHP harmadik szakasza, az Eximbank Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 435 milliárd forintos hitelcsomagja idén is bőséges támogatott hitelforrást fog biztosítani a cégek számára. Ez jó alapot teremthet ahhoz, hogy a beruházási hajlandóság növekedése esetén az igénylők körének bővítésével a vállalati hitelállomány növekedhessen.
Vágólapra másolva!

Sikerült mérsékelni a pest megyei dominanciát

A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a kihelyezett hitelek mintegy 60 százaléka finanszírozott új beruházásokat, körülbelül 340 milliárd forintnyi értékben. Ezzel a kkv hitelek regionális koncentrációja, tehát Pest megye dominanciája, mérséklődni tudott.

Ezzel együtt sem sikerült azonban áttörést elérni a vállalati hitelpiacon,

és tovább zsugorodik a teljes vállalati hitelállomány. Mindez azért különösen kedvezőtlen, mert a vállalati hitelezés GDP-hez viszonyított aránya már most is jóval elmarad a gazdaságilag fejlett országokéhoz képest:

míg a G20-as átlag 80 százalék körül van, addig Magyarországon ez csupán 25 százalék.

Egy teljes hitelállomány hiányzik

Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a moderált hazai fejlődéshez

meg kellene közelíteni a legalább 30 százalékos arányt.

Ettől a szinttől azonban - főleg a nagyvállalati hitelállományok csökkenésének köszönhetően - inkább távolodunk, mintsem ledolgoznánk a lemaradásunkat. „Ez azt jelenti, hogy 1.600 milliárd forint, tehát közel egy teljes NHP hitelprogramnyi hitelállomány hiányzik a rendszerből” – mondta az ügyfélkapcsolati igazgató.

Ha van forrás, kevésbé fontos a hitel

Hozzátette, hogy bár a változtatások miatt átmeneti kereslet-élénkülést tapasztaltak, a hitelprogram kezdete óta

mintegy 700 milliárd forinttal növekedett a vállalati betétállomány.

A várhatóan elérhető európai uniós források azonban feleslegessé tehetik a hitelfelvételt – vagy legalábbis csak kis összegben lesz rá szükség. Nagyobb hitelfinanszírozási arány leginkább

azoknak aktuális, akiknek a hazai vagy EU-s pályázati források nem elérhetőek

– hangsúlyozta Hodina Péter. Ennek oka leggyakrabban a budapesti vagy Pest megyei telephely, méretbeli akadályok, vagy olyan beruházási célok - mint például a földvásárlási program -, amelyekhez nem vehető igénybe uniós forrás.

Kilátások 2016-ra

Idén az NHP harmadik szakasza, azaz a Növekedéstámogató Program kétszer 300 milliárd forintos kerete, az Eximbank nagyvállalatok részére is elérhető Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 2016-2020-as periódusra tervezett mintegy 435 milliárd forintos hitelállománya

bőséges támogatott hitelforrást biztosít.

Az új hitelprogramok azonban keresletszegény környezetbe érkeznek, mivel nem látható az az élénkülő beruházási hajlandóság, amely a többlet hitelfinanszírozást igényelné. Így ezek

a programok leginkább egymással fognak versenyezni,

miközben a bankok saját forrású hitelezése tovább mérséklődhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről