Peking cenzúrázza az offshore-botrányt

2016.04.11. 11:04

A kínai vezetés blokkolja az offshore-botrányról író külföldi híroldalakat, a botránnyal foglalkozó kínai tartalmakat eltávolítják az internetről. A Kommunista Párt hivatalos magyarázata szerint a botrány kínai szálai nyugati koholmányok, céljuk a párt lejáratása. A panamai offshore-botrányban nyolc volt és jelenlegi kínai vezető érintett, köztük Hszi Csin-ping elnök.

Kínában az offshore-botránnyal kapcsolatos tartalmakat eltávolítják az internetről és blokkolják a külföldi híroldalakat. A Kommunista Párt hivatalos magyarázata szerint a botrány nyilvánosságra került kínai szálai nyugati koholmányok, amik a Párt aláaknázására szolgálnak, írja a Forbes.com. A pekingi vezetés máskülönben úgy tesz, mintha a botrány nem is létezne.

Az elnök is érintett

A Panama-papírok szerint nyolc magas rangú volt és jelenlegi kínai vezetőnek vannak offshore cégei. A botrányban a kínai elnök, Hszi Csin-ping is érintett, a panamai dokumentumokat elemző újságírók szerint a sógorának vannak kapcsolatai offshore cégekkel.

Hszi Csin-ping elnök sógorán keresztül érintett a botránybanForrás: AFP/Jekesai Njikizana

Harc a korrupció ellen

A Kommunista Párt az elmúlt években harcot hirdetett a korrupció ellen, ezért a párt vezetésének különösen kellemetlen, hogy többen érintettek az offshore-botrányban. A Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága 2015-ben 300 ezer párttagot vont felelősségre korrupció miatt. 200 ezren enyhébb figyelmeztetést kaptak. 2016 januárjában a kínai statisztikai hivatal vezetője ellen indult nyomozás korrupció gyanújával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK