Ítéletet mondott a keresztapa

2016.05.22. 14:41

Az úgynevezett BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína igencsak rögös utat jártak be, mióta Jim O’Neill megalkotta az összefoglaló „BRIC” nevet. A szakember most úgy látja, Kína a nehézségek ellenére is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, Brazíliának és Oroszországnak viszont szembe kell néznie a sorsával.

O’Neill, aki a Goldman Sachs vezető közgazdászaként hozta létre a „BRIC”-et 2001-ben, most úgy látja, Kína és India olyan jól teljesít, ahogy korábban megjósolta. Egykori, mára híressé vált elemzésében ugyanis azt jósolta, hogy a csoport világgazdasági jelentősége gyorsan emelkedik majd a következő évtizedben.

Ráadásul a CNBC-nek nyilatkozva O’Neill kiemelte, a legfontosabb ország Kína, amely a nehézségei ellenére is olyan ütemben bővül az évtized kezdete óta, amelyre még ő sem számított – egyedül a négy gazdaság közül. A 2001-es jelentés ugyanis még azzal számolt, hogy Kína 7 százalékos éves átlagnövekedést produkál majd 2011-ig.

Kínai emelkedés

A világ második gazdasága ezzel szemben, a lassulás és a legutóbbi részvénypiaci felfordulás ellenére is, 2015-ig minden évben le tudta nyomni ezt a prognózist. Tavaly ugyanis a hivatalos adatok szerint 6,9 százalékos volt az éves növekedés, de ez még mindig igen erős a fejlett gazdaságok teljesítményéhez képest.

Kína a problémák ellenére is meglepően jó számokat mutatottForrás: Imaginechina/Meng zhongde

India ezzel szemben növekedésben már Kínát is le tudta nyomni, ahogy 2014-ben és 2015-ben egyaránt 7,3 százalékkal bővült. Erre a fordulatra azonban már O’Neill is számított.

Oroszország és Brazília ezzel szemben recessziótól szenved, ahogy mindkét ország GDP-je több mint 3 százalékkal zsugorodott az elmúlt évben, és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint ez a szűkülés 2016-ban is folytatódni fog.

A két gazdaság – véli O’Neill – tökéletes példája az úgynevezett nyersanyagátoknak, amelyen túl kell jutniuk. Azt bizonyítják ugyanis, hogy a túlzottan függnek a nyersanyagoktól, és megkerülhetetlen azok a reformok, melyek ezt a függést enyhítik, máskülönben teljesen elfogy a mozgásterük – teszi hozzá O’Neill.

A Brexit ellen

A szakember egyébként 2013-ban hagyta ott a Goldmant, és most a brit Pénzügyminisztérium kereskedelmi minisztere, és tagja a Világbank befektetési szárnyához tartozó gazdasági tanácsadó testületnek. Az angol közgazdász nem véletlenül nyilatkozott tehát a Nagy-Britanniában közelgő EU-tagságról szóló népszavazás kapcsán is. Megjegyezte, jobbnak tartaná, ha az ország az Európai Unió tagja maradna a jövő hónapban esedékes referendum után.

Egyet nem értését fejezte ki azonban azzal kapcsolatban is, hogy a „Brexit” az Unió szétesésének hírnöke lehetne. Hozzátette, bárhogy is alakul Nagy-Britannia sorsa, az EU valószínűleg továbbra is megmarad, és a szigetország is továbbra is fontos szerepet tölt majd be a világgazdaságban. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK