Tokió direktben üzletelne Washingtonnal

Hirosima, 2015. augusztus 6.
Abe Sindzo japán miniszterelnök a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án. A történelem első atombomb
Abe Sindzó, japán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A japán miniszterelnök szerint lehetséges, hogy Tokió kétoldalú kereskedelmi szerződést köt az Egyesült Államokkal, amely úgy döntött, hogy kilép a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból.
Vágólapra másolva!

Abe Sindzo a japán parlament alsóházának költségvetési bizottságában képviselők kérdésére azt válaszolta, hogy

Tokió kétoldalú kereskedelmi szerződéseket kötött már Ausztráliával és folynak erről tárgyalások Kanadával is. "Nincs abban semmi rendkívüli, ha az Egyesült Államokkal is egyeztetések kezdődnek ebben a témában" - jegyezte meg a japán miniszterelnök. Hozzátette: "egyébként is, a TPP-tárgyalások során kétoldalú egyeztetések is folytak Japán és az Egyesült Államok között, ezeket most csak tovább kell folytatni."

Abe Sindzo japán miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A japán miniszterelnök várhatóan február 10-én Washingtonban tárgyal az amerikai elnökkel, és minden bizonnyal a kereskedelmi megállapodás kérdése is szóba kerül. Választási ígéretéhez híven Donald Trump amerikai elnök első munkanapján, hétfőn aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség egyezményből.

A TPP-t aláíró több ország is azon dolgozik, hogy megmentsék a megállapodást, szerintük ugyanis az Egyesült Államok nélkül is működhet a Csendes-óceáni Partnerség, illetve meghívhatják az együttműködésbe Kínát vagy Indonéziát.