Venezuela és Görögország a legkilátástalanabb gazdaságok között

Venezuela Kolumbia pénz Venezuela Sends Migrants Across Border To Colombia > on October 2, 2016 in Bogota, Colombia.
CUCUTA, COLOMBIA - OCTOBER 04: Venezuelans exchange bolivars, the currency of Venezuela, into Colombian pesos in order to purchase Colombian goods on October 4, 2016 in Cucuta, Colombia. Inflation is one of many serious problems Venezuelans face. The dire economic crisis in Venezuela sends thousands of Venezuelans daily across the international border bridge to Cucuta, Colombia, to purchase food, medicine and other desperately needed supplies. UN Secretary General Ban Ki-moon has called the situation in Venezuela a 'humanitarian crisis'. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Idén is listát tett közzé a Bloomberg a legkilátástalanabb helyzetű gazdaságokról, összesen 65 országot rangsorolva. A „befutó” helyre ismét a több száz százalékos inflációval és recesszióval sújtott Venezuela került, Európában pedig az eladósodott és kirívóan magas munkanélküliséggel küszködő Görögország szénája áll a legrosszabbul. A legoptimistábbak Szingapúr, Svájc és Japán gazdasági kilátásai, Magyarország 14 helyet javított, és a legjobbak közé került.
Vágólapra másolva!

A legkilátástalanabb helyzetű országokat rangsorolta a Bloomberg, amely az infláció és a munkanélküliségi adatok alapján készíti el minden évben az úgynevezett „kilátástalansági indexet”.

A listát harmadik éve vezető Venezuela esetében a pesszimizmus nagyon is jogos:

az olajárak csökkenése miatt államcsődközeli helyzetbe került országban ma már csak becsülni lehet az inflációt, idén akár hatszorosára is emelkedhetnek az árak.

Mivel az olaj adta az ország exportbevételének 95 százalékát, a hanyatlás mély politikai és társadalmi krízist idézett elő, amiből a versenyképtelen gazdaság miatt esély sincs kitörni.

Az országban mindennapos az áruhiány, a több száz százalékos pénzromlás miatt a vállalkozások helyzete tarthatatlan, az emberek kétségbeesetten próbálnak a környező országokban munkát találni. Nicolas Maduro elnök gazdasági minisztere tavaly még az infláció tényét is megpróbálta letagadni –az uzsorásokra és spekulánsokra hivatkozva.

Venezuelaiak pezót vesznek, hogy árut vehessenek Kolumbiában Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

Venezuela után Dél-Afrikában a legkétségbeejtőbb a helyzet, elsősorban a magas munkanélküliség miatt, de a rand is rosszul teljesített, ami megemelte az inflációt.

Az államcsődtől szintén nem áll messze a harmadik helyen álló Argentína, amely tavaly ezüstérmes volt, előtte pedig az előkelő ötödik helyet foglalta el. A dél-amerikai országnál az eladósodottság magas aránya és a pezó leértékelődése okozza a legnagyobb bajt.

Görögország munkanélküliségi és eladósodottsági mutatói a legrosszabbak az Európai Unióban, ez indokolja a kilátástalansági lista negyedik helyét, immár a harmadik alkalommal.

A bércsökkentések és az egészségügyi rendszer átalakítása ellen tiltakozó görög tüntetők Athénban Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Görögország esetében az euróövezeti tagság miatt alacsony az infláció, itt sokkal inkább az indokolja a lesújtó helyezést, hogy a megszorító csomagok által gúzsba kötött gazdaságnál még a fény sem látszik az alagút végén.

A legjobb kilátásokkal rendelkező államok között évek óta ugyanazok az országok szerepelnek: Szingapúr, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Svájc és Dánia.

Bár elvileg a minden évben a kreatív statisztikákban verhetetlen Thaiföld helyzete tűnhet a legjobbnak, ám az irreális gazdasági adatok miatt nem értékelhető komolyan, hogy a délkelet-ázsiai ország állna a legfényesebb jövő előtt az egész világon.

A listán sokat javított tavaly Lengyelország, idén pedig Magyarország.

Hazánk tavaly az infláció történelmi mélypontra süllyedése és a munkaerőpiac javulása miatt 14 hellyel lépett előrébb.