Amerikai befektetők vezethetik Európát

tőzsdék
Traders work in front of a board displaying the chart of Germany's share index DAX at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on January 7, 2016. German stocks tumbled more than 3 per cent in early trade. / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb szerepet játszhatnak a jövőben az amerikai befektetők az európai részvénypiacok életében. Az európai hozamok ugyanis most már meg is térülnek az amerikai befektetésekhez képest, ami fokozhatja a kontinens vonzerejét.
Vágólapra másolva!

Miközben a francia befektetők jelentős része az „én megmondtam" reakcióval válaszolt Emannuel Macron megválasztására, az amerikai piaci szereplők sokkal inkább megkönnyebbültek – írja a Financial Times elemzése. Ez is jól mutatja, hogy miközben a globális piacok nemzetközileg nyitottak, az egyes országok befektetői eltérően reagálhatnak egyes eseményekre.

A különböző reakciók oka részben az, hogy

az amerikaiak az esetek többségében gyanakvással kezelik Európát

– mondja Mislav Matejka, a JPMorgan Chase globális részvénypiaci stratégája. Éppen ezért miután Donald Trumpot elnökké választották az USA-ban, az amerikai piaci világ sokkal jobban rettegett Marine Le Pen győzelmétől, mint a francia közeg.

Érzelmek és befektetések

Most azonban az amerikaiak oda teszik a tőkéjüket, ahol megkönnyebbülést éreznek, vagyis Európába. Ezt támasztja alá, hogy az európai részvényeket követő, tőzsdén kereskedett alapok (ETF) napi tőkebeáramlása

több mint 570 millió dollárra emelkedett, miután Macron megnyerte a választások első fordulóját

– derül ki a UBS elemzéséből. Ez jelentős javulás ahhoz képest, hogy az elmúlt 12 hónapban 130 milliós kiáramlást szenvedtek el az európai alapok.

Az Euro Stoxx 50 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt az európai befektetők, akik a kontinens eszközeinek majdnem felét birtokolják, szinte teljesen visszatolták a korábban kivont tőkéjüket. Az európai eszközállomány nagyjából 16 százalékát tartó amerikaiak azonban a 2016-ban kivont pénzek csupán kevesebb mint 20 százalékát fektették be újra eddig.

Ez pedig azt jelenti, hogy bőven van még tőke az amerikaiaknál, melyet újra befektethetnek Európában. Különösen úgy, hogy

a politikai fejlemények egyre kevésbé számíthatnak az európai piacon.

Ezzel szemben felértékelődhet a javuló gazdasági teljesítmény, a defláció egyre halványodó fenyegetése, valamint az első negyedéves kétszámjegyű vállalati profitbővülés.

Hozamok és kockázatok

Mindazonáltal az európai részvények vonzereje nem csak most indult növekedésnek. Ahogy ugyanis a majdnem egy évtizede tartó amerikai bikapiac kezd halványodni, egyre többen keresik az izgalmas lehetőségeket Európában.

Az S&P 500 index alakulása Forrás: Investing.com

Ami azonban újdonság, hogy az európai piac egyre jobban támogatja azokat, akik áttértek az öreg kontinensre.

A Stoxx Europe 600 index ugyanis 27 százalékot izmosodott 2016 júniusa óta, míg az S&P 500 index mindössze 19 százalékot.

Ez a folyamat azonban egyáltalán nem kockázatmentes. Egyrészt ugyanis a várakozások elkezdhetnek buborékot fújni, másrészt, és ez talán még fontosabb, bajba kerülhetnek az európai eszközök, amennyiben az Egyesült Államok és a feltörekvő piacok lassuló gazdasági növekedést produkálnak. Az európai vállalatok ugyanis igencsak össze vannak kötve a világgazdaság teljesítményével.