Óriások tolják az amerikai tőzsdét

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csupán néhány tucat nagyvállalat felel a mintegy 20 ezer milliárd dolláros S&P 500 részvényindex idei erősödésének igen tekintélyes részét. Az óriások között olyan cégek vannak, mint a Facebook vagy az Apple.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 idei, közel 5 százalékos erősödésének durván a felét mindössze 10 óriásvállalat részvénye hozta össze. Ezek közé tartozik az Amazon, a Google mögött álló Alphabet, illetve a Philip Morris International – idézi a Financial Times a Fundstrat Global Advisors adatait. Ezzel együtt mindössze 40 vállalat adta az index teljes hozamának 85 százalékát.

A Fundstrat szakértője szerint ráadásul ez a koncentráció nemcsak igen erősnek, de egy tipikus évhez képest szokatlannak is számít.

A top 10-es vállalatok döntő többségét egyébként a technológiai szektor adta,

amely idén már 11 százalékot izmosodott, lenyomva ezzel minden más iparágat.

A legnagyobb piaci értékkel bíró Apple szerdáig 15 ponttal járult hozzá az S&P 500 index idei 106 pontos erősödéséhez.

Fő a védelem

A jelenség mögött részben az van, hogy ezek a papírok alapvetően védelmi állásokat is képviselnek. Míg ugyanis ősszel, Donald Trump megválasztását követően, a részvénypiacok lendületes emelkedésnek indultak, ez a trend nem tartott túl sokáig.

Márciusban pedig a befektetők már el is kezdtek fedezékeket keresni,

ahogy az új elnök nem tudta átnyomni a Kongresszuson az egészségügyi reformját – mondta Erin Browne, a UBS vezető stratégája.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan a francia választások, illetve a szíriai katonai csapások egyaránt csökkentették a befektetők kockázati étvágyát. Továbbá, ezek az óriásrészvények vonzó osztalékokkal is kecsegtetnek, miközben az eddig is lendületes növekedést produkáló technológiai szektor tetszetős lehet az alacsony növekedési környezetben is.

Visszahúzódó befektetők

Összefügg az általános hangulattal, hogy az elmúlt időszakban igencsak megnőtt a passzív befektetési lehetőségek iránti kereslet. Az Apple pedig számos tőzsdén kereskedett alap (ETF) bázisát képezi, így nem meglepő az erősödése. Emellett

ebben az évben már közel 65 milliárd dollárnyi tőke áramlott az ETF-ekbe,

míg az aktívan menedzselt alapok ugyanebben az időszakban 47,6 milliárd dolláros tőkekiáramlást szenvedtek el.

Elkezdtek fedezékbe vonulni a befektetők Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Mindazonáltal problémát jelenthet, ha a befektetők azt kezdik érezni, hogy az S&P 500 nem a gazdaság egészét reprezentálja – figyelmeztet Shannon Cross, a Cross Research elemzője. Normális esetben ugyanis a kereskedők úgy tekintenek az S&P 500-ra mint az Egyesült Államok gazdasági teljesítményének megjelenítőjére. Mindazonáltal ha világossá válik, hogy a mutatót hosszabb ideig csupán néhány kiemelt papír tolja, úgy ez a nézet megváltozhat.