Olaj- és gázüzletági fúzió: az Egyesült Államokban zöld utat kapott

földgáz vezetékek
Vágólapra másolva!
Hatalmas iparági fúzió készülődik az olaj- és gázipari szektorban: a General Electric és a Baker Hughes összeköti saját üzletágait. Ez a fejlemény a világ második legnagyobb olajipari szolgáltatóját hozza létre. A menedzsment a két óriás kipróbált vezetőiből alakul meg.
Vágólapra másolva!

Az egyesülési folyamat elindítása melletti az is nagy hír volt, hogy

távozik a GE elnök-vezérigazgatója. Jeff Immelt lesz majd a Baker Hughes igazgatótanácsának elnöke.

Az egyesített üzletágakból megalakuló szolgáltatónak két központja lesz: az amerikai a Texas állambeli Houstonban, az európai pedig Londonban működik majd.

Milliárdos tranzakciók

Nem sokkal azután, hogy a Baker Hughes és GE bejelentette, az amerikai Igazságügyi Minisztériummal egyeztetve minden vonatkozó jogszabálynak megfelelve tudják az olajipari szolgáltató fúziót lebonyolítani, az illetékes washingtoni kerületi bíróság is jóváhagyta, hogy az összeolvadás után a GE megváljon egy másik üzletágától. A mintegy 3,4 milliárd dolláros tranzakció a GE Water and Process Technologies-t érinti, az eladás valójában csak átszervezés: a vállalatcsoport egy másik társaságához kerül át.

Az Európai Bizottság is rábólintott

A vállalatok képviselői közölték azt is, az Európai Bizottság szintén megadta a szükséges hozzájárulásokat. Így nincs akadálya annak, hogy a Baker Hughes részvényesei a június 30-i gyűlésükön megszavazzák az egyesülést. Ha ez megtörténik, akkor akár már az év közepén lezárulhat a tranzakció.

Olaj- és gázipari óriás jön létre Forrás: picture-alliance / AP photo

A két vállalat üzletágainak egyesítésével létrejövő globális szolgáltató a világ több mint 120 országában lesz jelen, és nagyjából 70.000 embert foglalkoztat majd.

A GE a világ vezető, digitális technológiákat használó ipari vállalata. Törekvéseinek középpontjában a felhalmozott technológiai tudáshoz való hozzáférés biztosítása, és a technológiai transzfer cseréjének egységessége áll. A Baker Hughes-nak jelenleg a világ mintegy 80 országában van érdekeltsége. Meghatározó iparági szállítója az olaj- és gázkitermeléshez közvetlenül kapcsolódó termékeknek és szolgáltatásoknak.