Átalakítaná a szakképzést a kamara

audi gyár, szakmunkástanoncok, szakmunkás, szerelő
Vágólapra másolva!
A folyamatos és egyre égetőbb munkaerőhiány enyhítésére komoly kormányzati intézkedésre van szükség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint. Az MKIK szerint át kell alakítani a szak- és felnőttképzést úgy, hogy a folyamatosan változó igényeknek megfelelő legyen. A régiók fejlesztési terveit figyelembe véve kell pályakövetési rendszert alkotni, és fontos lenne integrált adatbázisok működése is – derítette ki a Portfólió.
Vágólapra másolva!

További javaslat, hogy átjárható oktatási rendszert alakítsanak ki, de segítene az is, ha a szakképzési hozzájárulást úgy használhatnák fel, hogy javuljon a vállalatok döntési szabadsága a felhasználhatóságot illetően. A támogatott felnőttképzési irányokat és a munkaadói igényeket közvetlenül össze kell hangolni. Nagyon fontos a digitális írástudás megteremtése, amely alapfeltétel lesz a munkaerőpiacon.

A járulékcsökkentés jó hatással van a munkaerőpiacra.

Bár a mai magyar munkaerőhiányos helyzetet csak kisebb részben okozzák a magas közterhek, a járulékcsökkenés több szempontból is kedvező: a foglalkoztatási költségeinek csökkentése növeli a vállalati nyereségességet, ezen keresztül lehet javítani a beruházási hajlandóságot, a munkáltatók a járulékcsökkentést ráadásul béremelés formájában átengedik a munkavállalóknak.

szakmunkás, szerelő Forrás: MTI

A munkaadói terhek csökkentése után a munkavállalói terhek csökkentése jobb megoldás lehet, mert ez közvetlenül hat a nettó keresetekre.

Hosszú távon ugyanakkor termelékenység növelése alapozhatja csak meg a bérek további emelkedését. A közmunkásokat az elsődleges munkaerőpiacra kell terelni speciális, az egyének élethelyzetéhez igazodó képzéssel kombinált foglalkoztatási programokkal.

Mivel a közmunkások átlagosan 47 százaléka rendelkezik közép- vagy felsőfokú képzettséggel, ezzel a körrel potenciálisan utánpótlásként, munkaerő-tartalékként lehet számolni.

A közfoglalkoztatás az ország több területén már a versenyszféra elől vonja el a potenciális munkavállalókat a kamara szerint. A kulcs a kamara szerint a termelékenység javítása, ezért a munkahelyteremtő beruházások helyett a versenyképesség és nyerségesség növelését kell támogatni uniós pénzekkel.