A befektetők újra megszerethetik a feltörekvő piacokat

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A hagyományos bölcsesség szerint akkor kell bevásárolni, amikor a piaci félelem a tetőpontján van, mert a legnagyobb eladási hullám után jön a felívelés. Most egyes elemzők úgy vélik, a feltörekvő piacok elérték azt a pontot, ahonnan a csapásokat követően beindulhat az emelkedés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy hónapban a befektetők rendesen nekimentek a feltörekvő piacoknak. Ahogy ugyanis az amerikai dollár erősödött, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed pedig folyamatosan kamatokat emel,

a hozaméhes befektetők elkezdtek átpártolni a biztonságosabb, de a korábbiaknál már erősebb hozammal kecsegtető eszközökhöz.

Ennek eredményeként pedig beindult a tőkekivonási hullám a sokkal kockázatosabbnak tartott feltörekvő piacokról, ami széles körben nyomta le a térséget – írja a CNBC.

Most úgy tűnik azonban, hogy a legrosszabb talán már mögöttünk van. Az aktuális trendekkel szemben fogadó befektetők pedig elkezdtek úgy érvelni, hogy masszív vételi lehetőséget kínál a térség.

A legrosszabb már mögöttünk van?

Lehet, hogy elértük a feltörekvők elleni kereskedés csúcspontját. A dollár ugyanis nagyon erős, a kamatok pedig emelkednek, de mindez mára lényegében beárazódott a feltörekvő piaci eszközökbe – mondta Julian Howard, a GAM szakértője.

Visszatérhetnek a befektetők a feltörekvő piacokra Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az erős dollár visszatükrözi az amerikai gazdaság masszív teljesítményét, de egyelőre az látszik, hogy az USA jövőre már nem fogja lenyomni a 4,1 százalékos növekedési ütemet. Vagyis úgy tűnik, hogy

elértük azt a csúcspontot, ami már megkönnyebbülést hozhat a feltörekvő piacoknak

– tette hozzá Howard.

A szakértő kiemelte, nem érdemes teljesen elhanyagolni a feltörekvőket, hiszen igen komoly növekedési potenciál van Kínában, illetve az egész ázsiai térségben. Ráadásul napjainkban a feltörekvők egésze 30 százalékos diszkonttal forog az MSCI World Indexhez képest, vagyis ha valaki arra számít, hogy a térség emelkedni fog, akkor most valóban érdemes lehet beszállni.

Fő az óvatosság

Hasonló véleményen van a Citi stratégája is. Louis Costa szerint a legnagyobb tőkekivonási hullám már mögöttünk van, azonban arra figyelni kell, hogy a válogatás nélküli vásárlás immáron nem kifizetődő.

A lehetőség tehát ott van, de nagyon kell figyelni arra, hogy pontosan milyen eszközökre csap le az ember

– hangsúlyozta a szakértő.

Az óvatosabbak azonban azt mondják, érdemes lehet még kivárni, mielőtt valaki beszáll a feltörekvőkbe. Az amerikai félidős választások, illetve a kereskedelmi tárgyalások ugyanis komoly hatást gyakorolhatnak a befektetésekre is. Az azonban biztosnak látszik, hogy a következő időszakban érdemes lesz kiemelt figyelmet szentelni a feltörekvő piaci eszközöknek.