Most kell kiszállni az amerikai részvényekből?

USA tőzsde
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac elszakadt a valóságtól, a befektetők pedig erősen alulbecsülik az USA gazdaságában rejlő kockázatokat. A Saxo Bank vezető közgazdásza szerint most már érdemes lehet minimálisra csökkenteni az amerikai részvénykitettséget, főleg hogy a Nemzetközi Valutaalap is kiadta a figyelmeztetését.
Vágólapra másolva!

A Saxo Bank most már azt tanácsolja a befektetőinek, hogy csökkentsék minimálisra az amerikai részvénypiaci kitettségeiket – mondta a CNBC-nek Steen Jakobsen, a pénzintézet vezető befektetési szakértője.

Ha pedig valaki nem akar teljesen kiszállni a részvényekből általában, akkor érdemes lehet áttérnie az MSCI World indexre, vagy némi kockázatot vállalnia a feltörekvő piacokon

– tette hozzá Jakobsen. Az MSCI World egyébként több mint 1600 magas és közepes kapitalizációjú vállalat részvényeit tömörítő több mint 23 fejlett piacról világszerte. A Saxo tehát igyekszik figyelmeztetni az ügyfeleit arra, hogy a piacok alulbecsülik a kockázatokat.

Jakobsen megjegyzései pont ugyanazon a napon érkeztek, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelezte, a kereskedelmi és a geopolitikai feszültségek további fokozódása végül igen jelentősen visszafoghatja a kockázatosabb eszközök (például a részvények) iránti befektetői étvágyat. Ha pedig ez megtörténik, akkor egy széleskörű korrekcióra lehet számítani a globális tőkepiacokon, amely mellé a pénzügyi kondíciók éles beszűkülése társulhat világszerte.

Mesterséges szárnyalás

Bár az amerikai piacok a volatilitások ellenére is elég jól teljesítenek, egyre nagyobb kockázatot jelent, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed szigorításai mikor ütik meg a befektetői hangulatot. Főleg, hogy az elmúlt időszakban újabb erős adatok érkeztek az amerikai gazdaság állapotáról, vagyis a központi bank akár az eddiginél is gyorsabb ütemben emelhet kamatot.

Egyre veszélyesebb az amerikai tőzsdét övező optimizmus Forrás: 123rf.com

Jakobsen teljes egészében osztotta az IMF megjegyzéseit, és hangsúlyozta, az amerikai piacokon a Donald Trump által bevezetett adócsökkentések mesterségesen alacsonyan tartják a volatilitást. Az adóreformok emellett lehetővé tették az amerikai vállalatok számára, hogy komoly részvény-visszavásárlási programokat hajtsanak végre, amivel csökkentették a piacon elérhető papírok számát, és ezzel felnyomták az árfolyamokat. A Goldman Sachs például augusztusban közölte, hogy

az amerikai cégek ebben az évben várhatóan ezer milliárd dollárnak megfelelő részvényt vásárolnak majd vissza az év végéig.

Emellett Trump politikája azt is megtámogatta, hogy a vállalatok kedvezményesen hazatelepítsék a külföldön parkoltatott készpénzállományaikat, amivel áttételesen szintén erősíthetik a részvényárfolyamaikat.

Egyedül a világban

A fentiek miatt Jakobsen úgy érzi, az amerikai részvénypiac lényegében egyedül maradt a világban a szárnyalásával, mivel

a befektetők egyszerűen nem veszik figyelembe a fennálló kockázatokat.

Ha ugyanis nem számoljuk az amerikai részvények teljesítményét, az látszik, hogy a globális piacok eljutottak a küszöbig. Az pedig, hogy átlépünk-e ezen a küszöbön, alapvetően azon múlik, hogy a Fed mennyire ragaszkodik a szigorításhoz, és milyen gyorsan fog lépni a jövőben – mondta a szakember.

A jegybank talán alulbecsüli az adóreform hatásait Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Hozzátette, problémát jelenthet, hogy a Fed az értékelései során nem veszi eléggé figyelembe az adóreform eredményeit. Vagyis nem helyez elég hangsúlyt arra, hogy az adóreformok következtében hatalmas mennyiségű tőke áramlott az Egyesült Államokba, azonban ennek a hatása kifuthat. Következésképpen nem kizárt, a jegybank túl gyorsan emel kamatot, és alulbecsüli a fennálló kockázatokat – figyelmeztetett Jakobsen.