Letarolja az ukrán kukorica a világpiacot

kukorica
Orosháza, 2012. augusztus 21. Tavalyi kukoricát pakolnak egy pótkocsira a Békéscsabai Raktárszövetkezet egyik magtárában 2012. augusztus 21-én. A nagy meleg, különösen az utóbbi hét rendkívül száraz időjárása miatt mintegy 40 százalékos terméskieséssel számol idén a kukoricaágazat. A Magosz becslései szerint a veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladhatja a 200 milliárd forintot. Békés megyében a takarmánykukorica vetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Mintegy 27 millió tonna kukorica exportját tervezi Ukrajna a 2018-2019-es gazdasági évben - írja az Agrárszektor.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kukoricatermelők eddig hektáronként 7,5 tonnás átlaghozamot értek el. Az ország azt tervezi, hogy a betakarított kukoricából 27 millió tonnát exportálni fog a 2018-2019-es gazdasági évben. Ennek az az oka, hogy Ukrajnában rekordtermés volt idén, az alacsony árak pedig segítik a vártnál gyorsabb szállítását a gabonának.

A külföldre exportált kukorica döntően az Európai Unióba, Kínába és Egyiptomba kerül majd. Ukrajna ugyanakkor bízott abban, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi vita pozitív eredménnyel jár majd, és fellendíti az árpa-, valamint napraforgó-alapanyagú élelmiszerek Ázsiába irányuló exportját.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Idén egyébként különösen jók a terméseredmények kukoricából. A Magro elemzésében arról ír, higy a Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) legfrissebb, novemberi előrejelzésében

1073 millió tonnára jelzi a kukorica 2018-2019. gazdasági évi globális termését.

Ez 2,5 százalékkal felülmúlná az egy évvel korábbit. A felhasználás volumenének 1112 millió tonnára történő növekedése (4 százalék) esetén a zárókészlet akár 13 százalékkal apadhat. Ukrajnában rekordhozam mellett 33,5 millió tonna termést takarítottak be a gazdák – jelzi a szakmai szervezet.