Nincs megállás! Hetedik hónapja gyengül a londoni ingatlanpiac

earnings aviation Horizontal
British Airways airplanes are seen on the runway with the towers and buildings of the Canary Wharf financial district in background before taking off at London City Airport in London on October 27, 2017. British Airways parent group IAG forecast on October 27 a 20-percent jump in operating profit this year thanks to rising demand and falling costs. Operating profit before exceptional items, and at current fuel prices and exchange rates, was forecast to hit 3.0 billion euros ($2.7 billion) in 2017, IAG said in an statement. That was up from 2.5 billion euros in 2016. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Immáron a hetedik egymást követő hónapban mutattak csökkenést a londoni ingatlanok meghirdetett árai, miközben az eladók inkább visszatartják a lakásokat a piacról – derül ki a Rightmove kutatásából.
Vágólapra másolva!

Márciusban éves alapon 0,6 százalékkal gyengültek a londoni ingatlanok meghirdetett árai, miközben az újonnan piacra kerülő ingatlanok száma 3 százalékkal zsugorodott – idézi a Bloomberg a Rightmove ingatlanpiaci weboldal havi jelentését. Noha februárhoz képest 0,6 százalékos volt az áremelkedés, ez gyengébb az ilyenkor megszokott tavaszi drágulásnál.

Az árcsökkenés egyik legfontosabb oka, hogy

egyre több eladatlan ingatlan van a brit főváros piacán.

A potenciális eladók bár egyre inkább visszatartják az ingatlanokat a piactól, az eladási ráták csökkenése még mindig azt eredményezi, hogy folyamatosan esnek a londoni árak.

A megfizethetetlen város

Mindig fontos azonban hangsúlyozni, hogy London rendkívül drága város az ingatlanok tekintetében, és sokak számára a kitartó árcsökkenés igen kellemes hír, tekintve hogy

az elmúlt években vásárlók tömegei szorultak ki a piacról.

Ebben a hónapban a meghirdetett ingatlanok átlagára 631 651 fontot tett ki (közel 225 millió forint).

Egyre nehezebb eladni a még mindig drága londoni ingatlanokat Forrás: AFP/Leon Neal

Országos szinten más a helyzet, Nagy-Britannia egészét tekintve, havi alapon, 1,5 százalékkal nőttek az árak, köszönhetően az év első hónapjában tapasztalt erős keresletnek. Országosan az átlagár 304 504 font volt, ez éves bázison 2,1 százalékos erősödést jelent. Mindazonáltal itt is érzékelhető a gyengülés, ha azt nézzük, hogy kevesebb mint két évvel ezelőtt még nagyjából 6 százalékos volt a drágulás.

Mélypont és növekedés

Mindeközben a brit gazdaság szereplői közül sokan aggódnak a brexit negatív gazdasági hatásai miatt. A Brit Kereskedelmi Kamara azonban megemelte a GDP-növekedési előrejelzését, és most úgy számol,

a brit gazdaság idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,5 százalékkal erősödhet.

Korábban az idei évre 1,1 százalékos, 2019-re pedig 1,3 százalékos növekedést prognosztizált a szervezet. Ezzel együtt a Kamara még mindig úgy látja, hogy legalább 2020-ig Nagy Britannia a G7 országok legrosszabbul teljesítő szereplői között lesz.

Az általánosan pesszimista hangulatot támasztja alá, hogy a várakozások szerint a vállalatok reálprofitja 2019-ig negatív marad, noha rövid távon már várható az infláció tetőzése, és lassú enyhülése. Egy felmérés szerint a fogyasztói árak éves szintű növekedése 2,8 százalékra süllyedhetett az elmúlt időszakban – a hivatalos februári adatokat a Statisztikai Hivatal március 20-án teszi közzé.

A Kereskedelmi Kamara ezzel együtt arra számít, hogy

a brit jegybank a következő negyedévben kamatot fog emelni,

amelyet újabb szigorítás 2019 első negyedévében követhet.