Egekbe szökhet az ezüst ára

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Jó hír lehet a nemesfémpiaci befektetőknek, hogy egyre fokozódik a hiány az ezüst piacán. Ez pedig azt jelenti, hogy idén várhatóan az árfolyam is lendületes emelkedést fog mutatni. Mindazonáltal az amerikai jegybank keresztülhúzhatja a számításokat, ha meglepi a piaci szereplőket.
Vágólapra másolva!

Az ezüst ára 9,1 százalékkal emelkedett decemberben, ami közel két éve a legnagyobb havi drágulás volt. Ebben az évben pedig még további emelkedés várható, mivel a globális bizonytalanságok miatt számos bányacég elhalasztja a tervezett projektjeit. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az ezüst unciánkénti ára ennek következtében elérheti a 17,50 dolláros szintet, szemben a jelenlegi 15-16 dollár közötti árfolyammal.

A várakozások szerint nagyjából 26 ezer tonnányi ezüstöt termelnek ki ebben az évben, ami 2013 óta nem tapasztalt alacsony mérték lenne

– mondta Robin Bhar, a Société Générale londoni elemzője. Ez pedig azt jelentené, hogy a fizikai ezüst globális kereslete immáron a hetedik egymást követő évben haladná meg a kínálatot. Ráadásul mindezt olyan időszakban, amikor az ezüst iránti ipari igény egyre nő – a nemesfémet felhasználják például a napelem celláknál, az érintőképernyőknél vagy a gyógyászatban.

Az ezüst árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A kínálat növekedése elkezdett lelassulni, mégpedig olyan mértékben, ami egyetlen más nemesfémnél sem tapasztalható – hangsúlyozta John LaForge, a Wells Fargo Investment Institute stratégája. Amellett pedig, hogy a fizikai ezüstnek számos felhasználási területe van, a befektetők ugyanolyan biztonságos menedékként kezelik, mint az aranyat, vagyis megnő iránta a kereslet, ha a pénzügyi piacok túlságosan zavarossá válnak.

Mindazonáltal az ezüst legnagyobb felhasználója így is az ipar, amely az elérhető ezüstkínálat 55 százalékát szívja fel évente

– összevetésként, ez az arany esetében mindössze 10 százalék. Ráadásul az arannyal vagy rézzel összehasonlítva, az ezüst iránti ipari kereslet nőhet a legnagyobb valószínűséggel a következő években.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint egyáltalán nem biztos, hogy idén jelentősen drágulni fog az ezüst. A háttérben ugyanis komoly szerepet játszik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve annak kamatemelései. Az elmúlt hónapban az ezüst és az arany a legjobban teljesítő eszközök között voltak, ahogy a világgazdasági kilátások romlottak, és a befektetők elkezdtek idegeskedni.

Ha tehát az amerikai központi bank – a várakozásoknak megfelelően – valóban visszafogja a szigorítási ütemét, az még tovább nyomhatná fölfelé az arany és az ezüst árát.

Ha azonban a Fed mégsem lép rá annyira a fékre, mint ahogy azt a befektetők szeretnék, akkor árfolyamcsökkenések jöhetnek.