Csúcsnyeremények a lottón, milliárdok találhatnak gazdára hétvégén

lottó,botrány,húzás,nyerőszám, xoxo
Vágólapra másolva!
A múlt héten sem volt telitalálatos szelvény az ötös és a hatos lottón, így tovább halmozódnak a főnyeremények. Ezen a héten szombaton az előbbi esetében 3,24 milliárd, vasárnap pedig az utóbbinál 1,424 milliárd forint várja a játékosokat. Kiemelt érdeklődés kíséri a hétvégi sorsolásokat, rengetegen kíváncsiak arra, vajon ezúttal lesznek-e olyanok, akik egyik napról a másikra szinte felmérhetetlenül gazdaggá válnak. A lottótörténelem azonban azt mutatja, hogy ez a gazdagság nem mindig tart sokáig, a nyereményt sokszor gyorsan feléli a nyertes. Ennek pszichés hátterét vizsgáltuk pszichológus szakértőnkkel, aki számos jó tanáccsal is szolgál az ilyen élethelyzetek kezelésére.
Vágólapra másolva!

Az ötös lottó fennállása óta az eddigi legnagyobb pénzösszeget 2003-ban nyerte meg egy szerencsés játékos az eddigi leghosszabb halmozódás után. Akkor 38 hét telitalálat-mentes időszakot követően több mint 5 milliárd forint volt a nyeremény.

A 11. játékhéten megnyerhető összeg 3 milliárd 240 millió forint, ami a játék történetének 3. legnagyobb nyereménye.

A hatos lottónak sem kell szégyenkeznie, hiszen

az eddigi 4. legnagyobb összeget, 1,424 milliárd forintot tudhat majd a magáénak az, aki vasárnap egyedül találja el a kihúzott hat számot.

Forrás: Thinkstock

Magyarországon nagyon ritkán lehet a lottónyertesekről személyes információkat megtudni, mert igyekeznek megőrizni az inkognitójukat.

A meggazdagodást sem mindig könnyű feldolgozni

Emellett arról is érdemes néhány szót ejteni, hogy

az óriási nyereménynek számos pszichológiai hatása lehet, ilyenkor sokszor komoly feladat a nyertesnek az őt ért fordulat feldolgozása.

Sok tényező befolyásolja, hogyan tudja kezelni az ölébe hullott temérdek pénzt és persze a megváltozott élethelyzetet.

Alapvető a pénzhez való viszony, vagyis az, hogy az illető korábban mennyi pénz felett rendelkezett, milyen volt az anyagi helyzete. Jó vagy inkább szerényebb anyagi körülmények között élt, és hogyan gazdálkodott a birtokában lévő erőforrásokkal?

Bagi Renáta pszichológus Forrás: Origo

Kialakultak-e benne az önkorlátozó eszközök, rendelkezik-e a halasztás, a halogatás, a korlátozás technikájával. Amennyiben szerényebb körülmények között élt, akkor ezek a tényezők határozták meg alapvetően az életvitelét.

Minden megváltozik körülöttünk

Bagi Renáta pszichológus úgy véli, hogy

a két típus közül ő van a veszélyesebb helyzetben, ha jön egy nem várt nyeremény, hiszen nincs felkészülve a megváltozott körülményekre, nem tudja, hogyan viszonyuljon az új szituációhoz.

A gazdagság hirtelen jött a számára, nem pedig folyamatosan vált jómódúvá. Ezért nem rendelkezik megfelelő eszköztárral, igen gyakran nem tudja kezelni az új helyzetet.

Rögtön elkezdi számba venni, mit is kezdjen a nyereménnyel. Mindenekelőtt kifizeti minden adósságát, majd olyan dolgokat vásárol meg, amelyeket korábban nem engedhetett meg magának.

Forrás: Thinkstock

Ám egy idő után eltűnnek ezek a célok, már mindent megszerzett, amire annak előtte nem volt módja, s ez is nehézséget okozhat, egyfajta üresség kialakulásához vezethet.

Egy lottónyeremény esetében mindemellett fontos a környezethez, a barátokhoz, az ismerősökhöz való viszony. Őket is tudni kell kezelni. Aki korábban is tehetős volt, az ismét könnyebb helyzetben van, hiszen már korábban kitapasztalta, hol húzza meg a határokat bizonyos esetekben (például, ha kölcsönkérnek tőle).

Próbáljunk meg hideg fejjel mérlegelni

Aki viszont szerényebb anyagi körülmények között élt, annak az újdonság erejével hat, hogy most ő tud segíteni másokon, aminek köszönhetően egyre népszerűbbé válik, igaz, ez a fajta népszerűség csak látszólagos. Különösen veszélyes helyzetbe kerülhetnek ebből a szempontból azok, akiknek alacsonyabb az önértékelése, hiszen azt tapasztalják, hogy minél több embernek adnak mondjuk kölcsön pénzt, annál jobban szeretik őket. Korábban nem tapasztaltak ilyen érzést, és most elkezdenek sütkérezni benne. A pénztárcájuk pedig közben folyamatosan apad.

Bagi Renáta szerint egy lottónyertesnek többek között az tanácsolható, hogy próbálja előre megtervezni, mit fog kezdeni a rengeteg pénzzel. Próbáljon meg célokat, vágyakat, terveket kitűzni maga elé.

Jó ötlet lehet továbbá pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, aki tanácsot adhat ahhoz, hogy a pénz jó helyre kerüljön, minél tovább kitartson, és a nyertes ne élje fel idő előtt.

Forrás: Shutterstock

De fontos lehet olyanok véleményét is kikérni, akikben megbízik, ilyenek lehetnek például a házastárs, a barátok, a szülők. Ők egyfajta kontrollt biztosíthatnak a számára, hiszen kívülről látják a helyzetét. Olyan dolgokat is felismerhetnek, amelyeket ő nem vesz észre.

Miután általános pszichológiai jelenség, hogy a „hév" ilyenkor könnyen magával ragadja az embert, érdemes lehet egy kicsit kivárni. Ez alatt az idő alatt meg lehet fogalmazni értékes célokat a nyeremény felhasználására.

Azt pedig mindenképpen tanácsos elkerülni, hogy hirtelenül felelőtlen költekezésbe kezdjünk, hiszen a gyorsan jött gazdagság olyan nagyságrendű kiadásokra sarkallhat minket, amelyek következtében gyorsan elfogyhat a pénz, mint ahogy azt már számos esetben láthattuk a lottónyerteseknél.