Elintézték a Nokiát

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A múlt héten viszonylagos eseménytelenség jellemezte a tőzsdéket világszerte. Ám továbbra is záporoznak a gyorsjelentések, amelyek attól függően, hogy pozitív vagy negatív meglepetéssel szolgáltak, jelentősebb elmozdulásokat idéztek elő egy-egy részvény piacán.
Vágólapra másolva!

A rövid hét első kereskedési napján annak ellenére emelkedtek az európai tőzsdék, hogy a német és euróövezeti beszerzési menedzser indexek továbbra is igen gyenge képet mutatnak az európai gazdaságról.

Tovább záporoznak a gyorsjelentések

Az emelkedést a Nestlé, az Unilever és a Schneider Electric vártnál jobb első negyedéves eredményei is támogatták, eközben a befektetők zárták short pozícióikat, mivel az európai részvények árazása már túlzottan pesszimista.

A tengerentúli részvényeket a vártnál lényegesen jobb amerikai kiskereskedelmi adatok és a többségben továbbra is a várakozásokat meghaladó eredmények támogatták: eddig a vállalati jelentések 78 százaléka haladta meg a prognózisokat.

Vegyesen mozogtak a főbb amerikai indexek a hétfői kereskedés során, mivel a befektetők a héten megjelenő gyorsjelentésekre vártak. Nagyot emelkedtek az olajrészvények az olajárak megugrása miatt, amit az okozott, hogy az Egyesült Államok megszüntette az iráni olajembargó alóli kivételeket.
A hét közepén azután többségében estek az európai indexek.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Ez alól egyedül a német DAX volt kivétel, amely hat és fél hónapos csúcson zárt, köszönhetően az SAP vágtázásának, amely 3 éve a legjobb napját tudhatta maga mögött.

A többi indexet főként az olajrészvények húzták le, miután az ismét esésbe váltó nyersolajárak nyomást helyeztek a szektorra, a francia Total, a brit BP és a Shell szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Ekkor már az amerikai tőzsdék sem tudták megismételni az újabb csúcsdöntéseket, kissé elfogyott a lendület.

Az indexeket az energiaszektor mellett a Caterpillar is lefelé húzta: a Wall Street-i eladási hullám közepette a kevésbé meggyőző negyedéves számok hatására többségbe kerültek az eladók a papír piacán. Emellett a Boeing számai is gyengébbek lettek az elemzői várakozásoknál.

Ismét történelmi csúcson járt a BUX

A hét vége felé is folytatódott a globális gyorsjelentési szezon, záporoztak a számok és a vegyes eredmények hatására vegyesen zártak az európai és az amerikai tőzsdék.

Az öreg kontinensen nagyot zuhant a Nokia a várttól elmaradó eredmények miatt,

ezzel szemben emelkedett a Bayer és a UBS a jobb eredményeknek köszönhetően.

Forrás: Nokia

A tengerentúlon a legnagyobb esést a 3M szenvedte el a kiábrándító eredménye és profitvárakozásának csökkentése miatt, ezzel szemben felpattant a Facebook és a Microsoft a jobb eredmények hatására. A hangulatot ugyanakkor rontotta a váratlanul visszaeső dél-koreai GDP is.

Így néhány kivétellel eséssel zártak a vezető európai és amerikai indexek.

A hetet végül -0,1 és +1,9 százalék közötti eredménnyel fejezték be az amerikai börzék, a német DAX 0,8 százalékponttal emelkedett, a londoni FTSE viszont 0,4, a francia vezető indexek pedig 0,2 százalékos mínusszal zárták a hetet.

A hazai tőzsde vezető indexe összességében 0,6 százalékos plusszal zárta a rövid hetet – miközben új történelmi csúcsot is beállított a hét közepén. A vezető papírok -1,1 és +2,1 százalék között mozogtak.

Az USA előzi Európát

A hét közepén a váratlanul gyenge német Ifo hangulatindexek hatására az euró gyengült a dollárral szemben, ami az utóbbi időszakban látható amerikai-európai adatdivergencia újabb megerősítése. Az USA gazdasága az utóbbi hetekben érdemben jobb formát mutat a fő konkurenshez képest.

A befektetők számára mindemellett az ad okot a legnagyobb aggodalomra, hogy a kereskedelmi konfliktusok már jelenleg is, egy eszkalálódás esetén pedig még inkább Európát érintenék a legerősebben a jelentős exportkitettség miatt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hét második felében a vártnál jobb amerikai megrendelési adatoknak köszönhetően folytatódott a dollár erősödése, míg az előző napon megjelent kiábrándító Ifo index miatt tovább gyengült az euró, amely így már közel kétéves mélypontra került a zöldhasúval szemben.

A romló hangulat miatt erősödött a japán jen (ahogy a pesszimista időszakokban általában), a feltörekvő devizák pedig többnyire gyengültek.

Az EUR/USD végül 0,9 százalékponttal mozdult el lefelé a hét folyamán.
A forint a múlt héten 1,5 százalékkal gyengült a dollár, illetve 0,8 százalékponttal az euróval szemben, és a hangulat romlásával párhuzamosan általánosságban véve szenvedtek a feltörekvő devizák is.