Aggasztó adatok érkeztek Kínából, elszabadulhatnak az árak

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Májusban 15 hónapos csúcsra ugrott a kínai fogyasztói árindex, ami elsősorban az élelmiszeráraknak, és különösen a sertéshús drágulásának volt betudható. Noha az elemzők számítottak az infláció emelkedésére, újabb jelzés érkezett arra nézve, hogy a kínai gazdaság nehézségekkel küzd. Mindeközben az autóeladások már a 11. egymást követő hónapban csökkentek a világ második legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban 2,7 százalékos volt az éves alapú infláció Kínában, ami 15 hónapja nem látott fogyasztói áremelkedésnek számított. Az áprilisi inflációs adat 2,5 százalékos volt. A májusi drágulás egyébként megfelelt a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők medián prognózisának.

Az áremelkedést elsősorban az élelmiszerek fűtötték, ezen a területen 7,7 százalékos volt az emelkedés, ami három éve nem látott csúcsnak minősült.

Áprilisban még csupán 6,1 százalékkal drágultak Kínában az élelmiszerek.

Dráguló élelmiszerek

A legnagyobb ütemű drágulást a friss gyümölcsök hozták össze 26,7 százalékkal, de fontos tényező volt a sertéshús árának 18,2 százalékos emelkedése is. Míg a gyümölcsök esetében a csökkenő készletek és az esős idő hajtotta fel az árakat, addig a sertéshús esetében az afrikai sertésláz okozott készletkimaradásokat.

Drasztikusan drágultak májusban Kínában az élelmiszerek Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Mindez azonban egyelőre még nem ok a pánikra, különösen, hogy

két olyan tényező okozta az infláció megugrását, amely egyébként is hajlamos komoly szezonális mozgásokra.

Az élelmiszeráraktól független infláció pedig csupán 1,6 százalékos volt májusban, ami még csökkenés is az áprilisi 1,7 százalékhoz képest.

Noha egyes elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapban akár még tovább is erősödhetnek a fogyasztói árak, attól egyelőre a többség nem fél, hogy idén ne jönne össze a jegybank arra vonatkozó célja, hogy az áremelkedés a 3 százalékos határon belül maradjon.

Baj van az iparral?

Ennél azonban aggasztóbb, hogy a termelői árindex mindössze 0,6 százalékkal emelkedett éves alapon, ami nemcsak az elemzői várakozásokat, de az áprilisi, 0,9 százalékos adatot is alulmúlta. A termelői árindex azért lényeges, mert az egyik legfontosabb indikátora az ország ipari keresletének.

Következésképpen ezen a területen már egyre jobban érezhető, hogy az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus elkezdte visszafogni a termelői keresletet a világ második legnagyobb gazdaságában, ami negatív hatással lehet az általános gazdasági növekedésre is.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülhet a kínai ipar Forrás: AFP/Str

A kedvezőtlen folyamatokat jól mutatja, hogy

a kínai rézimport 10,9 százalékkal beszakadt májusban az előző hónaphoz képest, miközben áprilisban még növekedés volt tapasztalható.

Mivel pedig a réz az építőiparban széles körben használt nyersanyag, így a keresletcsökkenés azt jelzi, hogy a fejlesztők elkezdhették behúzni a féket.

Tovább szakadt az autópiac

Mindeközben szerdán az is kiderült, hogy a kínai autóeladások májusban már a 11. egymást követő hónapban csökkentek, ami szintén nem vetít előre túl kedvező kilátásokat a kínai gazdaság számára.

Az értékesítések 16,4 százalékkal csökkentek éves alapon, miután áprilisban 14,6, márciusban pedig 5,2 százalékos volt a gyengülés.

A fogyasztói áremelkedés tehát önmagában még nem lenne túlságosan aggasztó a kínai gazdaságban, de a termelői árindex és az autóipar adatai viszont már egyre erősebb jelzéseket adnak arra nézve, hogy a kínai gazdaságot megviseli a lassuló gazdasági növekedés, illetve a kereskedelmi háború.