Halálos, robbanó légzsákokkal felszerelt autókat hív vissza a Toyota

Toyota embléma
A Toyota logo seen during the second press day at the North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit, Michigan, USA, 12 January 2015. Photo: ULI DECK/dpa
Vágólapra másolva!
Tovább tart a fiaskó a Toyota légzsákjai körül, hiszen már harmadszor rendel el visszahívást a vállalat. A felrobbanó légzsákok miatt legutóbb 65 ezer járművet kellett visszarendelni, most viszont újabb 1,7 millió kocsi ellenőrzését jelentették be világszerte.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb gépjármű-visszahívási hulláma zajlik. Most éppen a Toyota jelentette be, hogy a maguktól teljesen véletlenszerűen felrobbanó légzsákok miatt újabb 1,3 millió járművet hívnak vissza az Egyesült Államokban, valamint további 400 ezret globálisan.

A visszahívás a Toyota 2010 és 2015 között gyártott modelljeit érinti, köztük a Corolla, a Sienna, a Matrix és a 4 Runner típusokat.

Nemcsak a Toyotát érinti a robbanó Takata légzsákok problémája, hiszen más gyártók is ennek a cégnek a termékeit használják. Globálisan jelenleg több 10 millió olyan jármű közlekedik az utakon, amelybe Takata légzsák építettek be.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

A légzsákok robbanását - amely akár halálos is lehet - előidézheti a magas hőmérséklet, de akár a pára is.

Eddig 23 ember vesztette életét a Takata hibás légzsákjai miatt, köztük 15-en az Egyesült Államokban.

A Toyota mellett a Ford is jelezte, hogy 1 millió gépjárművet hívnak vissza a Takata légzsákok miatt. Emellett a Honda és az Acura már tavaly megtették a szükséges intézkedéseke, de a Ford és a GM is hívott vissza autókat 2018-ban. Összességében a Takata miatt már 37 millió járművet kellett újra ellenőrizni, ennek következtében pedig a vállalat csődvédelmet kért Japánban és az Egyesült Államokban is.