Nincs tartós alapja az olajár emelkedésének?

olaj, kőolaj, pumpa
Pénteken a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is nagyot zuhant (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Emelkedésnek indult hétfőn az olaj ára, miután az OPEC vezető államai és a külsős szövetségesek előrevetítettek, az idei év második felében is folytatódhat a kitermelés visszafogása. A JPMorgan elemzője azonban úgy látja, hosszabb távon nincs meg a stabil alapja az olajár erősödésének.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi Brent típusú olaj és az amerikai WTI árfolyama is emelkedésnek indult hétfőn, miután az OPEC vezető államai és a külsős szövetségesek (beleértve Oroszországot is) összeültek, hogy megvitassák az OPEC+ néven futó együttműködés jövőjét a hivatalos júniusi tanácskozás előtt.

A szaúdi energiaminiszter, Khalid al-Falih a megbeszélés után közölte, konszenzus volt a felek között abban, hogy a szövetség kitartóan korlátozni fogja az olajkitermelést. Noha hivatalos döntés majd csak a júniusi, bécsi találkozón fog születni, a mostani tárgyalás azért volt izgalmas, mert júniusban véget ér a korábban meghatározott kitermelés-csökkentési program. Az OPEC+ decemberben állapodott meg arról, hogy napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kibocsátást fél éven keresztül. Az akció január elején lépett életbe és júniusban ér véget.

Bár Falih jelezte, hogy júniusig még sok minden változhat, a jelenlegi állás szerint az OPEC+ vezető tagállamai

azt a forgatókönyvet terjeszthetik elő, hogy 2019 második felében is maradjon meg a kitermelés menedzselése annak érdekében, hogy a készletek lassan, de határozottan közeledjenek a normális szintek felé.

A JPMorgan elemzője, Scott Darling azonban úgy látja, a kínálati oldal kockázatai csak rövid távon meghatározók. Hosszabb távon ugyanis már egyáltalán nem egyértelmű, hogy az olaj ára tartósan emelkedni fog. A CNBC-nek nyilatkozva a szakértő kiemelte, az amerikai palaszektor erősödése, illetve a globális gazdasági bizonytalanságok miatt csökkenő energiakereslet a jövőben erősen meghatározhatja az olajár irányát.

Hosszabb távon kevés alapja van az olajár tartós emelkedésének Forrás: AFP/Scott Olson

A banknál most úgy számolnak, hogy a Brent árfolyama hordónként 75 dollár lehet 2019 második negyedévének végén. Az év végére viszont a Brent átlagára csupán 71 dollár lehet a prognózis alapján.

A távolabbi jövőben pedig további süllyedésre készülhetünk a JPMorgan szerint, mivel 2021-re már egészen 60 dollárig csökkenhet a Brent átlagára.

Következésképpen Darling úgy látja, a jelenlegi kínálati oldali nehézségek csak rövid távon fogják támogatni az olaj jelenlegi árfolyamát. Hosszabb távon ugyanis most nem látszik, milyen alapon tudna tartós maradni a fekete arany drágulása.

Közép-európai idő szerint hétfő kora délután a Brent 73, míg a WTI 63 dollár körül mozgott. Mindkét típusú olaj 0,5-1,0 százalék közti pluszban állt.