Ősi indián törzs késztette meghátrálásra a Nike-t

2019.05.24. 19:00

A Nike úgy nyilatkozott, hogy nem fogja piacra dobni az Air Force 1 cipőjét, amelyet Puerto Rico tiszteletére tervezett, miután egy Panamában élő őslakos csoport jelezte, az ő tradicionális mintáját használta a cipőgyártó a terméken.

A cég elnézést kért a cipő tervezési eredetének pontatlan bemutatásáért és bejelentette, hogy ez a termék nem lesz elérhető, noha júniusban indult volna az értékesítése.

A Guna törzs Panama hét bennszülött csoportjának egyike, tagjai főként a Karib-tenger partján élnek és hagyományaikban használják a kavargó, tarka "Mola" mintát, amely megjelent volna a Nike új cipőjén. A Guna Yala vezetője, Belisario López úgy nyilatkozott, hogy a Nike nem kért tőlük engedélyt az átvételére.

Panamában a törvény elismeri az őslakosok szellemi tulajdonjogát.

A képen a Mola mintás Nike Air Force 1, amely végül nem fog megjelenni (forrás: Sneakernews.com)

A vezető azt is hozzátette, nincs ellenükre a „Mola" kereskedelmi hasznosítása, csupán azért ellenzik most, mert először velük kellett volna konzultálni a minta felhasználásáról. A természetre utaló „Mola" mintázat a földanyát jelképezi és a törzsben ez egy olyan ruhastílus, amit nők viselnek.

Forrás: Nytimes.com