Ősi indián törzs késztette meghátrálásra a Nike-t

Business Logos in Edmonton Alberta 2018 American multinational corporation Arts Culture and Entertainment Bestof Brand Name Business Finance and Industry Canada CHAIN City Center Colour Image Decor DESIGN DEVELOPMENT ECONOMY Editorial Edmonton Edmonton -
A view of NIKE logo in South Edmonton Common, a retail power centre located in Edmonton, Alberta. On Tuesday, September 11, 2018, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Nike úgy nyilatkozott, hogy nem fogja piacra dobni az Air Force 1 cipőjét, amelyet Puerto Rico tiszteletére tervezett, miután egy Panamában élő őslakos csoport jelezte, az ő tradicionális mintáját használta a cipőgyártó a terméken.
Vágólapra másolva!

A cég elnézést kért a cipő tervezési eredetének pontatlan bemutatásáért és bejelentette, hogy ez a termék nem lesz elérhető, noha júniusban indult volna az értékesítése.

A Guna törzs Panama hét bennszülött csoportjának egyike, tagjai főként a Karib-tenger partján élnek és hagyományaikban használják a kavargó, tarka "Mola" mintát, amely megjelent volna a Nike új cipőjén. A Guna Yala vezetője, Belisario López úgy nyilatkozott, hogy a Nike nem kért tőlük engedélyt az átvételére.

Panamában a törvény elismeri az őslakosok szellemi tulajdonjogát.

A képen a Mola mintás Nike Air Force 1, amely végül nem fog megjelenni (forrás: Sneakernews.com)

A vezető azt is hozzátette,

nincs ellenükre a „Mola" kereskedelmi hasznosítása, csupán azért ellenzik most, mert először velük kellett volna konzultálni a minta felhasználásáról.

A természetre utaló „Mola" mintázat a földanyát jelképezi és a törzsben ez egy olyan ruhastílus, amit nők viselnek.

Forrás: Nytimes.com