Leáll az Amazon az ételkiszállítással

2019.06.12. 19:21

Az Amazon négy év után állította le ételkiszállítási szolgáltatását, amit a Prime ügyfelek vehettek igénybe. A bejelentés hatására a rivális Grubhub és Waitr Holdings részvényei kedden emelkedtek – írja a CNBC.

A Grubhub (a cég piaci értéke 6,3 milliárd dollár) részvények több mint hét százalékkal, a Waitr (a vállalat értéke 482,7 millió dollár) részvényei három százalékkal, továbbá az Uber birtokában lévő Uber Eats részvényei is emelkedtek kedden a hírre - utóbbiak kevesebb, mint egy százalékkal.

IllusztrációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Amazon nyilatkozatában kifejtette, hogy szolgáltatását – ami húsz amerikai nagyvárosban működött – június 24-én állítja be, míg korábban a Nagy-Britanniában történő bővítési tervét is elvetette a cég.

Az Amazon alkalmazottainak kis részét érinti ez a döntés, és közül sokan már új munkalehetőséget is találtak a cégen belül" – áll a cég nyilatkozatában, amiben jelzik, a dolgozóik számára személyre szabott támogatást nyújtanak ahhoz, hogy ismét munkába állhassanak.

IllusztrációForrás: Grubhub

Jeremy Scott, az Mizuho Group elemzője, aki az éttermi iparág szakértője elmondta,

 

az Amazon döntését az élelmiszerszállítási ágazat várható konszolidációs hullámának tekinti, és úgy véli, maximum 2-3 vállalat marad talpon.  

Ugyanakkor a kiskereskedelmi óriás nem hagyja el teljes mértékben az élelmiszerszállítási iparágat, mivel a vállalat májusban részesedést vásárolt a Deliveroo brit élelmiszer-kiszállítási cégben. Thomas Champion, a Cowen and Company elemzője szerint ez a befektetés azt jelzi, hogy az Amazon „megőrzi bizonyos térség iránti elkötelezettségét".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: