Ezekben az országokban különösen sokba kerül a karanténszabály megszegése

Coronavirus Emergency In Santander CORONAVIRUS COVID-19 koronavírus korona vírus fertőzés karantén elkülönítés Spanyolország bevásárlás bevásárló
A girl with a mask returns home after buying food during the mandatory government-ordered quarantine of the coronavirus (Covid-19) in Santander (Photo by Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Időről-időre hírek érkeznek arról, hogy nem minden érintett tartja be egy-egy ország beutazásra vonatkozó, esetleges karanténszabályait, ezzel plusz feladatokat adva a hatóságoknak, és semmibe véve az elvárható együttműködést a Covid-19 vírus terjedésének visszaszorítása érdekében. Ezért az országok néha egészen szigorúan büntetik azokat, akik idő előtt kilépnek az előírt karanténból. Összeszedtük, mely országokban a legdrákóibbak jelenleg a szabályok!
Vágólapra másolva!

Nem csak a beutazó külföldieket, hanem a hazatérő állampolgárokat is érintheti egyes országokban a belépés utáni karanténkötelezettség. Például a Sydneybe hazaérkező ausztráloknak kéthetes karantént kell letölteniük egy erre kijelölt hotelben, és szigorú büntetés vár az azt megszegőkre. A közelmúltban egy Párizsból hazatérő, a vészkijáraton a karanténból megszökött illetőre 1000 ausztrál dolláros (nagyjából 220 ezer forint) bírságot szabtak ki, és számíthat arra, hogy meggondolatlanságának jogi következményei is lesznek.

A Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelő 2020. május 28-án Forrás: MTI/Varga György

A karanténkötelezettségre vonatkozó feltételek és szabályok országonként igen eltérők lehetnek, illetve azokat a kormányok és a helyi hatóságok akár viszonylag gyakran módosíthatják is, a helyzet rendszeres felülvizsgálatát követően. A Quartz összeállítása alapján, bemutatunk néhány igazán szigorú, illetve nagyösszegű pénzbírságot kilátásba helyező rendelkezést, amelyet egyes országokban azokkal szemben alkamaznak, akik a hatósági előírás ellenére távoznak a karanténból, vagy más módon térnek ki a járványügyi hatósági intézkedések alól.

Új-Zéland

Azoknak, akik visszautasítják a határon elvégzett Covid-19 tesztelést, 4000 új-zélandi dollárt (kb. 810 ezer forint) kell büntetésként fizetniük, és közösségtől való elzárásuk 28 napig tarthat.

Egyesült-Királyság

Bár az ország közben eltörölte a beutazókra eredetileg kötelezően előírt, 14 napos karantént, a korábbi rendelkezés szerint, 1000 fontot (közel 400 ezer forint) kellett volna annak a turistának fizetnie, aki nem tartja be maradéktalanul ezt az előírást.

Dél-Korea

A járvány elleni védekezés egyik bezzegországának tartott Dél-Koreában április óta drákói büntetésre számíthat az, aki vét a járványügyi előírások ellen, akárcsak az, aki nem mond igazat a kontaktuskutatást végző járványügyi szakembereknek. Akár 10 millió wont (több mint 2,5 millió forint) is fizethet az, aki elköveti ezeket a kihágásokat, emellett 1 éves időtartamú börtönbüntetést kockáztat. Hasonló büntetési tételek várnak azokra, akik megszegik a számukra elrendelt karanténban tartózkodást.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre

Tajvan

Bár itt a követő alkalmazások és a mobiltelefonok cellainformációi alapján nemigen lehet titokban kilépni a karanténból, a kormány gondolt azokra, akik mégis megteszik. Ők 1 millió új tajvani dollárral, azaz több mint 10 millió forinttal könnyíthetnek saját pénztárcájukon, tettükért cserébe.

Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten nagyon komolyan veszik a maszkviselést. Azok az utazók, akik nem viselnek maszkot az előírásoknak megfelelően, 100 eurós bírságra számíthatnak.

Szaúd-Arábia

Vélhetően az olajkirályságban alkalmazzák az egyik, ha nem épp a legszigorúbb szabályrendszert azokra, akik felelőtlen magatartást tanusítva, elhagyják a karantént.

Az ilyen személyekre 200 ezer szaúdi riál, azaz nagyjából 16,5 millió forintos bírság, vagy két év börtönbüntetés vár.

E komoly tételek akár egymással kombinálhatók is, de nyilvánvalóan a karanténelhagyás miatt kirótt büntetéseknek nem önmagában a bírság a célja, hanem hogy visszatartsa a karanténra kötelezetteket a felelőtlen magatartástól.

Azoknak, akik mégis utazniuk kell ezekben a hetekben, érdemes folyamatosan nyomon követniük, hogyan változnak célországuk beutazási illetve karanténszabályai.

Előfordulhat akár az is, hogy azoknak nincs egységes területi hatálya, például az USA tagállamai viszonylag szabad kezet kaptak a karanténszabályok kidolgozására. Azok megszegéséért azonban az amerikai államokban is jellemzően súlyos, akár több ezer dollárt is elérő büntetés jár.