A világ lassan elkezd kifogyni az aranyból

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Miközben a világgazdasági bizonytalanságok hatására jelentősen megemelkedett az arany iránti kereslet az elmúlt hónapokban, az elemzőket egyre inkább aggasztja a nemesfém kínálati oldala. Ahogy ugyanis a bányák aktivitása visszaesett, fölvetődött, hogy a világpiac esetleg elkezdhet kifutni az aranyból.
Vágólapra másolva!

A World Gold Council számításai szerint tavaly a világ összesen 3531 tonna aranyat termelt, ami 1 százalékkal maradt el a megelőző év kibocsátásától. 2019 ezzel az első csökkenést mutató év volt 2008 óta.

A jövőben pedig el is kezdhetünk hozzászokni az aranykitermelés csökkenéséhez – mondja Hannah Brandstaetter, a World Gold Council szóvivője. A bányák kibocsátása ugyanis fokozatosan lassulhat a következő években, ahogy a jelenlegi készletek kimerülnek, az új jelentősebb feltárások pedig egyre ritkábbak lesznek.

Kezdenek kifogyni az aranyból a bányák Forrás: Getty Images/Tom Stoddart

Mindazonáltal az elemzők többsége szerint egyelőre még nem kell drámai fordulatra számítani. Az aranykitermelés lapos vagy lefelé mutató trendet produkál, de egyelőre még nem drámaian – tette hozzá Ross Norman, a MetalsDaily.com szakértője.

Ezzel együtt a lassulásra utal az is, hogy bár fedeznek föl új aranybányákat, a kibocsátás döntő része régebbi bányákból származik.

Napjainkban a világ működő bányáinak nagyjából 60 százaléka felszíni, míg a fennmaradó része földalatti bánya.

Kiderült, nem is a bányákból érkezik a finomítókba az arany többsége

A vezető finomítók által feldolgozott arany mennyiségének csupán kevesebb mint fele érkezett bányákból. Egyre terjed ugyanis az újrahasznosított arany, amely ma már a piac nagyobb részét uralja. Folyamatosan szorul vissza az újonnan bányászott arany szerepe a világ legnagyobb finomítóinál.

A problémát az jelenti, hogy a nagyobb, kevésbé költséges bányák (például Dél-Afrikában) kezdenek kimerülni, míg például a kínai bányák jóval kisebbek, vagyis sokkal költségesebbek is – emelte ki Norman.

Kína manapság a világ legnagyobb aranykitermelője, míg az élvonalban olyan országok találhatók még, mint Kanada, Oroszország vagy Peru.

Az új feltárások tekintetében Nyugat-Afrikában vannak jelenleg a legkedvezőbb lehetőségek.

Mindemellett pedig az is optimizmusra ad okot, hogy más nyersanyagokkal ellentétben az arany újrhasznosítható. Vagyis várhatóan a jövőben is kitart még az aranykínálat, azonban a bányák kitermelésének csökkenése izgalmas folyamatokat idézhet elő a fém árfolyamában is.