Ők a leggazdagabb hollywoodi hírességek

5+1 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Kanye West életéről
Vágólapra másolva!
Bár a hollywoodi hírességek közül sokan hatalmas vagyonnal rendelkeznek, kevesen vannak, akik dollármilliárdosnak számítanak. Az elmúlt két évben azonban hirtelen megugrott az elit klub résztvevőinek száma, ahogy sok híresség elkezdett nyitni különböző üzletágak felé.
Vágólapra másolva!

Hollywoodban a milliárdosok köre elég szűk, azonban csak az elmúlt két évben hárman is beléptek az elit klubba. A siker titka az, hogy bizonyos hírességek több különböző üzletágban működnek, ami jelentősen megnöveli a vagyonukat.

Szeptember elején, a Business Insider összesítése szerint, hat olyan toplistás híresség volt Hollywoodban, aki része volt a háromvesszős klubnak.

Érdekesség, hogy tavaly óta egy sztár, a 23 éves Kylie Jenner kiesett a csoportból.

A Forbes magazin ugyanis 2019-ben még milliárdosként tartotta számon Jennert, azonban azóta kiderült, hogy a stábja mesterségesen felpumpálta Jenner vagyonát a hivatalos dokumentumokban.

Kanye West

A zenész az albumaival is elég sokat keresett, azonban a vagyonát nem ez, hanem a saját divatmárkája, a Yeezy tornászta föl igen lendületesen. A Forbes úgy becsüli, hogy West vagyona 1,3 milliárd dolláros, noha pontos, hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre. West maga azt közölte, hogy 3,3 milliárd dolláros vagyona van.

Kanye West a saját márkájával lett szupergazdag Forrás: AFP/Angela Weiss

A Forbes számításai szerint a zenész vagyonából 1,26 milliárd dollárt tesz ki a Yeezy értéke, 17 millió dollárja van készpénzben, 35 millió dollárt tart részvényekben, 21 millió dolláros ingatlanvagyona van, illetve 53 millió dollárt tart kötvényben, feleségével (Kim Kardashian Westtel) közösen. Ezzel együtt csak az autóinak összértéke majdnem 4 millió dollár.

Jay-Z

A zenész sikere azért különleges, mert Jay-Z lett az első olyan rapper, aki hivatalosan milliárdossá vált.

Jay-Z ugyanis nagyjából 500 millió dollárt keresett 14 albumával, de az igazi vagyoni sikert az üzleti vállalkozásai hozták meg.

A saját divatmárkáját ugyanis 2007-ben adta el 204 millió dollárért, de emellett társtulajdonosa a D'Ussé konyakmárkának, valamint tulajdonosa a Tidal zenestreaming szolgáltatónak.

Beyoncé és Jay-Z Forrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Jay-Z 2015-ben 56 millió dollárért vásárolta meg a Tidalt, majd a Sprint 2017-ben 33 százalékos részesedését vásárolt a cégből 200 millióért, amivel a társaság értéke elérte a 600 millió dollárt. Jay-Z tulajdonrésze tavaly 100 millió dollárt ért.

Csak a tavalyi évben a zenész 81 millió dollárt keresett, amivel a 20. helyre került a Forbes legjobban kereső hírességek listáján.

Oprah Winfrey

A médiasztár összvagyona nagyjából 2,5 milliárd dollárt tesz ki. Winfrey életútja azonban azért különleges, mert ő a tipikus példája az önerőből meggazdagodott hírességeknek.

A saját televíziós showműsorával sztárrá vált Winfrey ugyanis kifejezetten szerény körülmények között nőtt fel, de jól gazdálkodott a később befolyt pénzzel.

A műsorából adódó nyereséget ugyanis befektette, és ezek az eszközök mára nagyjából 2 milliárd dollárt érnek. A Los Angeles Times szerint Winfrey 2003-ban vált milliárdossá.

Oprah Winfrey teljes médiabirodalmat épített ki Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit picture alliance/Jeff Spicer/Geisler-Fotopress

A 66 éves híresség mindeközben egy hatalmas médiabirodalmat épített maga köré. 25,5 százalékos részesedése van az OWN tévétársaságban, 8 százalékos a WW Internationalban, valamint tartalomgyártói szerződést kötött az Apple TV+ csatornával is.

Steven Spielberg

Tekintve, hogy Spielberg a legsikeresebb rendező a filmes bevételeket mérő listán, nem meglepő, hogy bekerült a milliárdosok közé is. A Forbes szerint Spielberg vagyonának jelentős része a filmjeiből származik, azonban igen sokat keresett azzal is, hogy tanácsadóként dolgozott olyan cégeknél, mint a Universal, a DreamWorks Animation vagy az NBCUniversal.

Steven Spielberg a világ legsikeresebb rendezője, legalábbis pénzügyi értelemben Forrás: AFP/Mark Ralston

Spielberg emellett társalapítója a DreamWorks Pictures-nek, ami szintén igen jövedelmezőnek bizonyult. Mindazonáltal a rendező pontos vagyona nem egyértelmű. Míg a Forbes számításai szerint 3,7 milliárd dollár, addig a Bloomberg 6,73 milliárd dollárt becsül.

George Lucas

Spielberg mellett talán az sem okoz túl nagy meglepetést, hogy a Star Wars-filmek megálmodója, George Lucas is milliárdosnak számít.

Lucas vagyona igen jelentős részben abból származik, hogy 2012-ben eladta a Disneynek a stúdióját, a Lucasfilmet, összesen 4,05 milliárd dollárért.

A Lucas által jegyzett filmek közül egyébként az 1999-es Star Wars I. rész - Baljós árnyak volt üzletileg a legsikeresebb, világszerte közel 1,03 milliárd dolláros bevétellel.

George Lucas, a Star Wars megálmodója is milliárdos Forrás: AFP/2017 Getty Images/Gustavo Caballero

A Forbes és a Bloomberg számításai között azonban itt is különbség van, Lucas vagyonának becslésekor. Míg előbbi szerint a legendás rendező vagyona 5,7 milliárd dollár, addig utóbbi 7,62 milliárddal számol.

Tyler Perry

Hollywood legújabb milliárdosa az a Tyler Perry, aki a lista többi szereplőinél sokkal kevésbé ismert. Az Atlantában élő író, rendező, producer és színész elsősorban vígjátékokat készít, azonban ez önmagában még nem indokolná a nettó 1 milliárd dolláros vagyont.

Tyler Perry, Hollywood legújabb milliárdosa Forrás: AFP/2020 Getty Images/Jamie Mccarthy

Perry pénzügyi sikere abban áll, hogy ő maga irányítja a projektjeinek minden aspektusát a saját atlantai stúdiójából (Tyler Perry Studios). A Forbes úgy számolt, hogy Perry cége 2005 óta 1,4 milliárd dolláros adózás előtti eredményt ért el.