Közel hatezer fiatal vállalkozóvá válását ösztönzi a kormányzati támogatás

anya vállakozik
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Már több mint 5 ezren igényeltek 4,5 millió forintos tőketámogatást a vállalkozói létre ösztöntő programban. Mintegy 90 százalékuk támogatásban is részesült, érdemben segítve ezzel az önfoglalkoztatóvá válást Magyarországon – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az összesen 40 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához. A 30 év alatti pályázók két régióban még jelentkezhetnek a kiírásra.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint 17 ezer jelentkezőből eddig több 11 ezren vettek részt a kompetencia-mérésen, ami a kötelező szűrést jelenti a vállalkozni szándékozók képzésének megkezdése előtt.

A képzésekbe mostanáig közel 9 ezren kapcsolódtak be, az elfogadott üzleti tervvel rendelkezők száma pedig meghaladja a 6 ezret.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

A program segítségével országosan közel 9 ezer érintett találhatja meg a számítását így önfoglalkoztatóként, növelve ezzel az egyéni vállalkozások számát.

Az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás programnak köszönhetően 2022-ig közel 8 ezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, közel ezer pedig a közép-magyarországi régióban. A támogatási keret mintegy 3 ezer vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek, és közel 6 ezer vállalkozásét a 30 év alattiak körében.

Illusztráció. Forrás: AFP

Támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be.

A Magyar Államkincstár 60 napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és kedvező támogatói döntés esetén kifizeti az igényelt összeg felét.

Az államtitkár hozzátette:

a 30 év alatti fiatalok még a nyugat-dunántúli, az észak-magyarországi régiókban jelentkezhetnek a programba.

A 30 év feletti álláskeresők számára rendelkezésre állt helyek már beteltek. A közép-magyarországi régióban a konvergencia régiókhoz képest tervezetten később indított tükörprogramban heteken belül várhatók az első utalások, már mintegy 150 fő be is nyújtotta a támogatási kérelmét.

„A program a magyar kormány azon célját segíti, hogy hazánkban minél többen dolgozhassanak, a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése érdekében különösen fontos a vállalkozni vágyók támogatása" – hangsúlyozta Bodó Sándor.