Egyre inkább alapelvárás a nyaralóknál a jó netkapcsolat

utazás tervezés Érdemes már most megtervezni a következő vakációt
Vágólapra másolva!
Egyre fontosabb döntési szempont a magyar nyaralók többsége számára a megfelelő internethozzáférés: közülük minden második nem vesz igénybe olyan szállást, ahol nincs jó minőségű netkapcsolat, miközben tavaly még csak alig több, mint harmaduk tartotta ezt elengedhetetlennek – derült ki a Szallas.hu és a Magyar Telekom friss felmérésének adataiból.
Vágólapra másolva!

Egyre több magyar tartja nélkülözhetetlennek a megfelelő minőségű internetkapcsolatot a nyaralás alatt. Jó időben az élmények megosztásához, rossz időjárás esetén és a pihenés alatt a szórakozáshoz. A felmérésben a „Fontos nekem a jó internetelérés egy szálláshelyen" állítással a közel 1000 válaszadó öthatoda (87 százalék) egyetértett. Közel ugyanilyen arányban, a válaszadók 84 százaléka azonosult azzal az állítással, hogy „A jó minőségű internet mára olyan alapszolgáltatás kell, hogy legyen egy szálláshelyen, mint a kényelmes ágy vagy a tiszta fürdőszoba".

A mostani felmérésben résztvevők 70 százaléka számára a nyaraláson ugyanolyan fontos a jó internet, mint a hétköznapokban, minden második pedig amellé az állítás mellé is felsorakozott, hogy „Nem megyek olyan szálláshelyre, ahol nincs elég jó net például egy YouTube-videó végignézéséhez".

Összehasonlításképpen: 2020-ban csak a megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szóba sem jöhet olyan szállás, ahol nincs jó net. A felmérés a szállásbérlés és a netigény összefüggéseire is rámutatott. Azok körében, akik a portálon keresztül foglalnak szállást, a hotel a legnépszerűbb szállástípus (29 százalékkal); amit az apartman (27 százalék), a vendégház (16 százalék) és a panzió követ.

A megkérdezettek 70 százaléka számára a nyaraláson ugyanolyan fontos a jó internet, mint a hétköznapokban Forrás: Shutterstock

Jellemzően azok keresnek rá a szállások jellemzői között a wifire is, akik az apartmanokat részesítik előnyben (több, mint egyharmaduk döntött így), amit a hotel, majd a vendégház követ.

Az adatok azt mutatják, hogy azok számára még fontosabb a jó internet, akik az átlagosnál több személyre, illetve hosszabb időre foglalnak szobát.

A vizsgálat adatai szerint a nők, illetve a férfiak közül általában az előbbiek tartják fontosabbnak, hogy a szálláson jó minőségű internet legyen, és akkor is nagyobb a jelentősége az átlagosnál a jó minőségű netkapcsolatnak, ha valaki gyerekkel utazik.

Infografika Forrás: Telekom

A kutatásban arra is rákérdeztek, mire használják a családos vendégek gyerekei az internetet. A válaszok alapján ebben a körben

a vakáció alatt az online játékok és a barátokkal történő kapcsolattartás a legnépszerűbb netes elfoglaltság,

ami szintén azt mutatja, hogy a világháló részben a szórakozás, részben az élménymegosztás eszköze a nyaralók számára, áll a vállalat közleményében.