Belépnének a tőzsdére a világ leghíresebb bakancsai

Dr. Martens
TO GO WITH AFP STORY BY ELODIE MAZEIN FASHION-BRITAIN-MUSIC-SHOES-ANNIVERSARY Dr Martens boots are pictured in the Dr Martens factory in Wellingborough, Northamptonshire, in central England, on March 18, 2010. What do British 1980s groups Madness and the Cure have in common with current teen heart-throb actor Robert Pattinson, Pope John Paul II and the Dalai Lama? Believe it or not, Dr. Martens' boots and shoes. AFP PHOTO/BEN STANSALL / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Londonban lépne tőzsdére a világ leghíresebb bakancsgyártója, a Dr Martens. A brit vállalat több mint 60 évvel az alapítása után bocsátana ki nyilvános részvényeket.
Vágólapra másolva!

Kevesen vannak, akik ne ismernék a Martens bakancsokat, és hamarosan már a cég részvényeit is meg lehet venni a tőzsdén. A 60 éves vállalat ugyanis úgy döntött, kilépne a nyílt piacra a londoni tőzsdén, értékesítve a társaság 25 százalékát – írja a The Guardian. Ha a cég kérelmét elfogadják a hatóságok, akkor ez a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) lenne az idei év első nagy brit üzlete.

A tervezett IPO hét évvel azt követően jönne, hogy a Dr Martenst 300 millió fontért megvásárolta a Permira magántőke-vállalat.

Az új tulajdonos irányítása alatt pedig a cég igen sikeres volt. Míg 2013-ban csupán 160 millió font volt a társaság árbevétele, addig a 2020 márciusát megelőző 12 hónapban már 672 millió fontos eladást tudtak összehozni.

Ráadásul a Martens a koronavírus-járvány idején is igen jól teljesített. A több mint 60 országban jelen lévő, évente átlagosan 11 millió pár lábbelit értékesítő cég annak ellenére is növelni tudta az eladásait, hogy 130 boltját be kellett zárnia.

A Martens jelentése szerint a szeptembert megelőző hat hónap során 18 százalékkal 318 millió fontra erősödtek az eladások.

Mindeközben a cég nyereség 86,3 millió font volt, ami szintén komoly erősödésnek számított. Az eladások jelentős része egyébként nagykereskedelmi értékesítés volt.

Tőzsdére készül a Dr Martens Forrás: AFP/Ben Stansall

Az első pár Dr Martens lábbelit 1960-ban gyártották, az eredeti üzemnek otthont adó Northamptonshire-ben. Az 1960-as években aztán hatalmas népszerűségnek kezdett örvendeni a Martens, a bakancsait pedig számos szubkultúra felkarolta.

Befektetői szempontból azonban izgalmas lesz, hogy a részvényvásárlók hogy ítélik meg a bakancsok minőségével kapcsolatos szakértői aggodalmakat.

Az elmúlt években ugyanis rendre felmerült, hogy a Martens termékeinek minősége érezhetően romlott, mióta a cég közel 20 évvel ezelőtt elkezdte kiszervezni a gyártást Nagy-Britanniából Ázsiába.

Noha a Martens bejelentése szerint 2019 és 2020 között csökkentették a kínai termeléstől való függőségüket, és visszavágták a kínai gyártás arányát 46-ról 32 százalékra, de a menedzsment a döntést, hivatalosan legalábbis, nem kötötte össze a minőségre vonatkozó kritikákkal.

Mindazonáltal az általános piaci környezetet figyelembe véve igen erős időszakban lépne tőzsdére a bakancsgyártó. A FTSE 100 brit részvényindex ugyanis történetének legjobb évkezdését produkálja éppen, vagyis igen magas hullámot lovagolhat meg a Dr Martens.