Megéri még kriptovalutát bányászni 2022-ben?

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
A kriptovaluta-bányászat és a hagyományos bányászat sok mindenben hasonlít egymásra. Mindkettőhöz drága gépek kellenek, hatalmas a verseny, a kibányászható értékek mennyisége pedig limitált. A 24/7 Wall St. elemzése feltette tehát a kérdést, az egyre nehezebb körülmények között megéri-e még 2022-ben kriptovalutákat bányászni.
Vágólapra másolva!

Ha csak statisztikailag nézzük a kérdést, akkor a válasz az, hogy jelenleg is lehetséges nyereséget elérni a kriptopénzek bányászatával. A teljes válasz azonban ennél bonyolultabb. Manapság ugyanis alapvetően azok képesek jelentős profitot realizálni a bányászatból, akik már rendelkeznek a szükséges eszközökkel.

Ha tehát valaki újonnan lép be a szektorba, annak rendkívül nehéz dolga lesz – elsősorban a felmerülő energia- és fenntartási költségek miatt.

A nagy fordulat azonban csak tavaly következett be. 2021 áprilisa és májusa között ugyanis az egész kriptovaluta-szektor akkora profitokat generált, hogy valóságos robbanást produkált a terület, és olyan tömegek is elkezdtek beszállni (bányászként és/vagy befektetőként), akik eddig egyáltalán nem érdeklődtek a kriptovaluták vagy a blokklánc iránt.

A megnövekedett érdeklődés pedig elkezdte kiszorítani a piacról a kisebb bányászokat.

Mivel ugyanis a kriptovaluta-bányászat a mögöttes rendszer fenntartásához és működéséhez szükséges számítási kapacitás biztosítását jelenti, így ma már egész cégek, óriási szerverparkokkal bányásznak, amivel egy hétköznapi magánszemély nem veheti fel a versenyt.

Egyre nehezebb és költségesebb nyereségesen bitcoint bányászni Forrás: Shutterstock

Az elemzés mindazonáltal arra jutott, hogy bár a 2020 végén és 2021-ben tapasztalt kiugró profitszerzési lehetőség azóta normalizálódott, egy tipikus bányász napjainkban nagyjából 0,0004 bitcoint kereshet a bányászattal. Ez 45 ezer dolláros árfolyam mellett napi 18 dollárt (kb. 6000 forint) jelent, ami nem tér el jelentősen a korábbi években tapasztalt trendektől.

Ha tehát valaki be kívánna szállni a bányászatba, annak mérlegelnie kell, hogy az eszközbeszerzés és az energiafelhasználás igen komoly költségekkel jár.

Mivel pedig kriptovaluták árfolyamai hajlamosak a súlyos ingadozásokra, egy olyan befektetésről van szó, amely komoly kockázatokkal jár

– hiszen a megtérülési ráta is napról napra nagyot változhat.

Az energiafelhasználásra jó példa, hogy egyetlen bitcoin-tranzakció nagyjából 1544 kilowattóra energiát igényel, ami egy átlagos amerikai háztartás 50 napos fogyasztásának felel meg. Nem véletlen, hogy ma már számos nagy bányász számára az áramellátás a legfontosabb kérdés.

Összességében tehát az átlagember számára egyre nehezebb nyereségesen kriptovalutát bányászni, miközben a pénzügyi költségek és kockázatok egyre nagyobbak. Ha tehát valaki mégis rászánja magát a bányászatra, annak mindenképpen érdemes alaposan áttekintenie a piacot, és mérlegelnie a megtérülési lehetőségeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.