Hónapokra lehetünk attól, hogy az ezüst utolérje az aranyat

ezüst, ezüstrúd, ásvány
Paperweights are pictured at the Christofle factory in Yainville, northwestern France on May 23, 2013. Christofle is a French luxury brand of silverware founded in 1830. AFP PHOTO / JOEL SAGET / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Az idei évben az ezüst volt a legrosszabbul teljesítő eszköz a főbb nemesfémek körében. Egyes elemzők azonban úgy látják, az ezüst ma már annyira olcsó, hogy beindulhat egy komolyabb felívelés.
Vágólapra másolva!

Az ezüst 2022-ben mintegy 11 százalékot veszített az értékéből. A főbb nemesfémek körében kiemelkedőnek számító gyengélkedés mögött az erős amerikai dollár, az emelkedő kamatlábak, valamint a globális gazdasági növekedés lassulása áll – írja a Mining.com.

Az ezüst ára azonban az év további részében emelkedésnek indulhat, vélik az iparági elemzők.

Az ezüst ugyanis fontos ipari fém, melyet elsősorban az elektronikában és a fotovoltaikus ágazatokban használnak. Emellett a kiskereskedelemben az ékszeripari kereslet is egyre erősebb – mondta James Steel, az HSBC Securities USA vezető nemesfém-elemzője.

A szakértő úgy látja, hogy az ezüst „túladott" tartományban mozog, vagyis már indokolatlanul olcsónak tekinthető.

Noha az HSBC optimista az ezüst jövőjével kapcsolatban, a banknál úgy számolnak, hogy a fém követni fogja az arany és a réz árfolyammozgását. Az ezüst átlagára – számításaik szerint – idén 22,25 dollár lehet unicánként, míg jövőre 23,50 dollár.

A UBS elemzője, Wayne Gordon szintén arra számít, hogy az ezüst követni fogja az arany teljesítményét.

Amennyiben tehát az arany elérkezik egy erőteljes fellendülési szakaszba, úgy az ezüst lendülete akár felül is múlhatja az aranyét.

A UBS-nél azonban úgy számolnak, hogy az ezüst unciánkénti ára 2023 elejére 19 dollárig is csökkenhet. A különböző elemzői vélemények között tehát eltérés van azzal kapcsolatban, hogy az ezüst drágulása mikor indulhat meg érdemben – ez is azt támasztja alá, hogy a piacon továbbra is jelentős bizonytalanságok tapasztalhatók.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a szeptemberi szállítású ezüst unciánkénti árfolyama 20,5 dollár körül mozgott.