Ezek voltak eddig az idei év legnagyobb mozis kasszasikerei

mozi, mozizás, illusztráció
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány 2020-ban hatalmas csapást mért a filmiparra, amit Hollywood is megszenvedett. Bár az amerikai mozikba egyre többen látogatnak, a jegyár-bevételek még mindig messze elmaradnak a sokéves átlagtól. Mutatjuk, melyek voltak eddig a legnagyobb bevételt hozó mozifilmek, 2022-ben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai mozik látogatószáma még mindig messze elmarad a világjárvány előtti szintektől, és ez a jegyár-bevételeken is meglátszik.

A 2020 előtti öt évben az amerikai mozik jegyár-bevételeinek átlaga minden évben 11 milliárd dollár felett volt. Ez 2020-ban aztán 81 százalékkal, 2,1 milliárd dollárra esett vissza a járvány miatt. 2021-ben, ahogy a mozik újranyitottak, 113 százalékos volt a növekedés, a bevételek pedig elérték a 4,5 milliárd dollárt.

Az idei évben már július közepén mértek 4,5 milliárd dolláros hazai bevételt, és az elemzők szerint (kis szerencsével) elérhető idén a 7 milliárd dolláros éves szám

– írja a 24/7 Wall St.

Idén már óvatosan optimisták az elemzők a mozik bevételeivel kapcsolatban Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Mindazonáltal nem csak a világjárvány nehezítette meg a mozik sorsát. A streaming szolgáltatások népszerűsége ugyancsak visszafogta a mozilátogatást. Ráadásul ma már nem ritka, hogy egyes nagy kasszasikerek már azonnal ezeken a platformokon jelennek meg, megkerülve a mozikat.

Az elemzők azonban óvatos optimisták, mivel úgy látják, pozitív jel, hogy ebben az évben már hat film is képes volt 250 millió dollár feletti bevételt produkálni.

A Jurassic World: Világuralom és a Thor: Szerelem és mennydörgés pedig csak nemrég került a mozikba, vagyis ezek esetében nem lenne meglepő az 500 millió dollár feletti jegyár-bevétel sem.

Az idén megjelent filmek közül azonban nem ezek, hanem az 1986-os Top Gun folytatása volt a pénzügyileg legsikeresebb alkotás.

A Top Gun: Maverick ugyanis idén eddig 626 millió dolláros bevételt produkált, amivel egyelőre magasan vezeti az amerikai listát.