Egyre borúsabbak a német gazdaság kilátásai

Berlin, Reichstag
8. Németország - 40 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Recesszióba csúszik a német gazdaság a DIW Berlin gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométerének szeptemberi állása alapján.
Vágólapra másolva!

A DIW Berlin MTI-hez eljuttatott harmadik negyedévre vonatkozó konjunktúrabarométere szeptemberben 79,8 pont lett, bő egy ponttal az augusztusi érték felett. A mutató a csekély javulással együtt is messze a német gazdaság átlagos növekedését jelző 100 pontos küszöbérték alatt maradt. Vagyis minden jel arra mutat, hogy a német gazdaság recesszióba csúszik.

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung)

gazdaságkutató intézet konjunktúramutatója 2020 második negyedévében érte el a legalacsonyabb értéket 56,2 ponton,

amiről a harmadik negyedévben 133,4 pontra szökött fel. Az azóta eltelt idő alatt mindvégig 100 pont felett tartózkodott, eltekintve az idei második negyedévtől, amikor újból az átlagos növekedési ütemet jelző küszöbérték alá húzódott vissza.

Az energiaválság, a magas infláció, valamint a globális gazdasági növekedés lassulása mind fékezi a német gazdasági növekedést.

- foglalta össze a felmérés megállapításait Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője.

Az energiaválság, a magas infláció, valamint a globális gazdasági növekedés lassulása mind fékezi a német gazdasági növekedést Forrás: Cezary Piwowarski / Wikipedia

"Az orosz-ukrán háború annak minden következményével együtt 2022-ben és 2023-ban nagyjából a bruttó hazai termék öt százalékára becsült növekedési elmaradást okozhat Németországban."

Az energiaárak hatalmas emelkedése a vásárlóerő drámai mértékű csökkenését eredményezi, és azzal fenyeget, hogy sok vállalat számára a termelés veszteségessé válik. Ráadásul az ukrajnai háború nemcsak energiaválsághoz és magas inflációhoz vezet a legtöbb fejlett gazdaságban, hanem jelentősen alacsonyabb növekedéshez, sőt egyes esetekben recesszióhoz is.

A kínai növekedés lassulása pedig további terhet ró az exportorientált német gazdaságra

- írja a DIW elemzése.

Összességében csökkennek a német termelőipar belföldi és külföldi megrendelései - írja a DIW elemzése. Kedvező viszont, hogy a nemzetközi ellátási láncok működését nehezítő tényezők enyhülni látszanak, ez lehetővé teszi a még mindig magas megrendelésállomány hatékonyabb feldolgozását.

A német ipar fő problémája azonban most már az energiaválság lett.

"Egyrészt az energiaárak emelkedése, másrészt a bizonytalanság fogja vissza a értékesítési volument és rontja az üzleti várakozásokat" - mondja Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője. "Egyes vállalatok számára hamarosan felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e jelenleg egyáltalán fenntartani a termelést."

A lakosság vásárlási hajlandóságát csökkentő infláció miatt szolgáltatóipari forgalom is visszaesőben van a tavaszi átmeneti csúcs után.

A munkahelyek miatt azonban a legtöbb alkalmazottnak nem kell aggódnia, mert nagy a betöltetlen álláshelyek száma,

nagy a kereslet elsősorban a szakmunkások iránt. A magas infláció azonban csökkenti a bérek vásárlóerejét, ami az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező háztartásokat nehéz pénzügyi helyzetbe hozhatja. "Ezek a jogos aggodalmak lassítják a fogyasztási és beruházási hajlandóságot, és a recesszió további súlyosbodásával fenyegetnek" - mondja Baldi.