Megmaradhatnak a családoknak szóló otthonteremtési támogatások

lakás, ház, kulcs, új lakás, új ház, otthon, ingatlan, illusztráció
halloween, holidays and leisure concept - young woman reading book and resting her feet on table at cozy home
Vágólapra másolva!
A fiatal párok, családok számára fontos kérdés, hogy milyen otthonteremtési támogatások lesznek elérhetőek 2023-ban is, illetve ezek feltételei miként változhatnak. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy a jelenlegi információk alapján mire lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Illetékmentes marad a vagyonszerzés a csoknál

A parlament elé kerülő adótörvény 2023-as módosításai alapján a vagyonátruházási illetéket továbbra is elengedik a csok támogatásból vásárlók számára. 2021-től ugyanis a lakásvásárláshoz kapcsolódó illetéket elengedték abban az esetben, ha a család csok felhasználásával vásárolta meg az új otthonát.

Jelenleg úgy néz ki, hogy

a lehetőség megmarad 2023-ban is, sőt még ki is bővülhet a kedvezmény, egy törvénymódosítási javaslat szerint ugyanis az illetékmentesség nem CSOK-kal történő vásárláshoz, hanem lakásbővítéshez is igénybe vehető lesz.

Erről az Origo ebben a cikkében írt.

A tervezet szerint a saját tulajdonban lévő lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, azonban más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (pl. tetőtér-beépítés) közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt így illetékkötelezettség terheli. Tekintve, hogy a csok felhasználásával történő lakásszerzések utáni illetékmentesség a hatályos szabályok alapján kizárólag vásárlások esetében alkalmazható, a javaslat pontosítja a jogcímet annak érdekében, hogy a mentesség az idegen tulajdonban álló lakás bővítésekor is biztosítható legyen.

Marad a csok és a Babaváró hitel is Forrás: Shutterstock/ Ground Picture

Vagyis az illetékmentességet nem szüntetik meg, sőt kiterjesztik az idegen tulajdonban álló házak bővítésére is.

Ez gyakorlatilag a csok egy speciális formájára vonatkozhat, melynél a tetőtérben, emeleten alakítanak ki egy új lakást.

Ennél a konstrukciónál ugyanis elvárás, hogy az új és a meglévő önálló lakrész tulajdonosai eltérőek legyenek.

Mi lesz az 5 százalékos lakás áfa sorsa?

Az új lakások vásárlóinak 27 százalék helyett mindössze 5 százalék áfát kell megfizetniük, ám ez a kedvezmény az eredeti tervek alapján csak 2022 végéig élt volna. Korábban azonban már bejelentették, hogy az áfa csökkenés megmarad a 2024. év végéig, sőt az erről szóló kormányrendeletet is kihirdették.

A 267/2022. (VII. 29.) Korm rendeletet a hosszú hétvége előtt visszavonták. Ám erre vélhetően technikai okok miatt, azért került sor, mert – a korábban is említett – adótörvényhez kapcsolódó módosítási javaslatba bekerültek ezek az előírások is. Az eredeti módosításhoz képest további fontos könnyítés, hogy

5 százalékos áfát kell fizetni egészen a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre,

amennyiben a megvásárolt lakás az építési engedélyt, vagy az annak megfelelő dokumentumot 2024. december 31-ig megkapja.

A babaváró és a csok hosszabbítását is bejelentették

A kormány korábban már bejelentette a csok támogatás és a babaváró hitel hosszabbítását is. Ez utóbbi bejelentés lényegesebb, hiszen ezen támogatás igénylési határideje 2022. december végével lejárna. A csok esetében a bejelentés inkább csak technikai, hiszen a családi otthonteremtés kedvezmény igénylésének nincs a jogszabályban rögzített határideje. (Ez alól a falusi csok kivételt képez, ezen konstrukció jelenleg ismert igénylési határideje még mindig 2022.december 31.)

Azonban ezen hosszabbításokról még jogszabály nem jelent meg, így a részletszabályokról, az esetleges feltételek változásáról nincsenek információk.

A csokhoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitellel kapcsolatban is van még némi bizonytalanság, mert bár ennek nincs meghatározott igénylési határideje, hivatalos állásfoglalás egyelőre nem történt ezzel kapcsolatban. Mivel azonban a csok támogatás marad, a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy ez a program is folytatódni fog, legfeljebb a feltételeket illetően történhet módosítás.

Sikeres volt az otthonfelújítási támogatás

Egyes támogatások, többek között az áfa-visszatérítés és az otthonfelújítási támogatás folytatásáról egyelőre nem született döntés. Ez utóbbi okozhat sokaknak fejfájást, hiszen a konstrukció igen népszerű a saját lakással rendelkező, gyermeket nevelők között. A támogatás pedig a rezsicsökkentés átalakítása miatt újabb lendületet kapott.

Azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy még nincs információ a kérdéses támogatásokkal kapcsolatban.

Az eddig bejelentett információk alapján ugyanis a kormány a következő évben sem kíván csökkenteni a lakástámogatásokra elköltött összegen.

Az azonban kétségtelen tény, hogy a kedvezményeket átgondolják: elképzelhető, hogy meglévő konstrukciókat kivezetnek, átalakítanak, de akár új támogatás is megjelenhet.