Kevés a tej a világ legnagyobb tejtermelő országában

tej
Vágólapra másolva!
Indiában hamarosan rekordot dönt a tej ára, a világ legnagyobb tejtermelője fokozni kényszerül a tej importját.
Vágólapra másolva!

Az ország szarvasmarha-állományát egyrészt egy halálos bőrbetegség tizedeli, másrészt a koronavírus-járvány miatt amúgy is visszaesett a tenyésztés. A betegség következtében több mint 184 ezer állat pusztult el országszerte.

Az ágazati előrejelzések szerint a tejtermékek iránti keresletben az idén 7 százalékos bővülésre lehet számítani. Ugyanakkor a 2023 márciusáig tartó pénzügyi évben becslések szerint mindössze 1 százalékos volt a termelésnövekedés, jóval alacsonyabb az elmúlt tíz évben mért 5,6 százalékos átlagos éves növekedési ütemnél

- közölte a Nemzeti Tejtermékfejlesztési Tanács (NDDB) illetékese a Reuters hírügynökséggel.

Illusztráció Forrás: --

A tej ára egy éven belül 15 százalékkal megugrott, ami a legnagyobb mértékű drágulás volt az elmúlt évtizedben. Mivel a tej ára a fogyasztói kosárban 6,6 százalékos arányban van jelen, az infláció alakulása szempontjából fontos a szerepe. A központi elképzelések szerint ideiglenesen felfüggesztenék e termékek importjának vámját, ami az import növekedését fogja előidézni.

Januárban már némi növekedés volt mérhető a tej és tejszín importjában az előző évhez képest. Többnyire Franciaországból, Németországból és Lengyelországból vásároltak.

India 2022-ben 39 százalékkal növelte tejtermékeinek exportját éves bázison.

A tejkínálat visszaesése azonban mostanra csökkentette a vaj- és a sovány tejpor-készleteket.

Mindeközben a növekvő jövedelemmel rendelkezők számának bővülésével megnőtt a fehérjegazdag tejtermékek iránti kereslet az országban, amelynek jelentős vegetáriánus lakossága van.