Ördögi arc a királynői portréban, az első női traktoros alakja, és az Oszama bin Laden-eurós

Banknote Business Close-up Consumption Counting Currency Economy Euro Finance Money Savings Stack Still Life Trade HORIZONTAL
Euros
Vágólapra másolva!
Számtalan különleges bankjeggyel találkozhatunk a világon, amelyek változatos témájú grafikákkal, díszítő elemekkel készülnek. A fizetőeszközökre általában jellemző, hogy valamilyen híres embert, épületet, vagy az ország ismert természeti látnivalóját ábrázolják. Az idők során azonban számos olyan bankjegy is készült, amelyek rejtélyes tipográfiájuk, furcsaságuk vagy történetük miatt váltak ismertté. Összeállításunkban ezekből mutatunk be néhányat!
Vágólapra másolva!

Kína első női traktorosa az 1 jüanoson

Az 1960-as évekből származó 1 jüanos bankjegyeken Kína első női traktorvezetője, Liang Jun, látható. A női traktorvezetők az országban az 1950-es éveben váltak a szocialista modernitás szimbólumaivá, akik közül sokan megjelentek a korabeli propagandaplakátokon is. A bankjegyeket végül 1980-ban vonták ki a forgalomból, amelynek hátoldalán egy juhnyáj és egy pásztor látható - derül ki a Leftover Currency cikkéből.

Bankjegyekkel díszített bankjegy

A képen látható tajvani 50 dollárost 1999-ben bocsátották ki Tajvanon. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan bankó, amelyen bankjegyek képe látható. A Bank of Taiwan végül még ugyanebben az évben kivonta a forgalomból, mivel készpénzforgalomba hosszútávon nem szánták, csak az 1949-ben bevezetett tajvani dollár 50 éves fennállását ünnepelték vele.

Kit ábrázolhat a bankjegy, ha nem az alapítót?

A dél-afrikai bank 1978-ban kezdte el kibocsátani a képen látható 10 randos bankjegyeket, amelyeket 1993-ban vontak ki a forgalomból. A bankón Dél-Afrika alapító atyjának, Jan van Riebeecknek kellett volna szerepelni, de helyette egy holland férfi portréja került rá. Abban azonban nincs konszenzus a szakértők között, hogy ki lehetett az illető. A legvalószínűbb feltételezés szerint a 10 randoson látható férfi nevéhez nem köthető semmilyen jelentőségteljes cselekedet vagy esemény, és vélhetően még csak nem is járt a későbbi Dél-afrikai Köztársaság területén - szemben van Riebeeck-kel, aki 1652-ben három hajóból álló rajjal érkezett meg oda.

A zöld színű 10 randos hátoldalán egy bika és egy kos látható, amelyek Dél-Afrika mezőgazdasági ágazatát jelképezik.

A cikk a következő oldalon folytatódik!