Újabb részletek derültek ki a kínai milliárdos rejtélyes eltűnéséről

Fan Bao, kínai befektetési bankár, befektető, 2005-ben alapított China Renaissance, elnök-vezérigazgató
--FILE--Bao Fan, founder and CEO of China Renaissance, speaks at the 2014 Phoenix Finance Summit in Beijing, China, 18 November 2014. China is the single biggest story in investment banking right now. From the highly-acquisitive Chinese companies driving the mergers-and-acquisitions market to the plethora of growing private startups that could shape the future of the initial public offering market — every deal maker on Wall Street is scrambling to "get in on China." China Renaissance CEO and founder Bao Fan is already at the heart of this story. His recent accomplishments include the $1.78 billion US listing of JD.com, the $286 million IPO of microblogging app Weibo, and single-handedly pulling off the merger of the ride-hailing rivals Didi Dache and Kuaidi Dache. After seven years in banking and a short stint with a Beijing-based startup, Bao founded China Renaissance in 2004 to advise the flourishing community of Chinese tech entrepreneurs seeking high-quality advice that were too small to attract the attention of bulge-bracket firms. (Photo by Liu zhuoqun / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy vihart kavart Kínában, amikor nemrég kiderült, újabb milliárdosnak veszett nyoma az országban. Az előzményekről az Origo nemrég ebben a cikkében számolt be. Pao Fan cége most megszólalt az ügyben, újabb részleteket közölve.
Vágólapra másolva!

A napokban megrázta a kínai üzleti világot, amikor kiderült, nyomtalanul eltűnt Pao Fan, a China Renaissance nevű pénzügyi vállalat vezetője.

Az eltűnést követően a vállalat hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei 29 százalékot zuhantak.

A China Renaissance vasárnap megtörte a csendet, és bejelentette, a február 16-án eltűnt Pao egy kormányzati nyomozásban működik együtt. A milliárdos egyébként nemcsak a vállalat alapítója és vezérigazgatója, de többségi részvényese is – írja a CNBC.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy

A cég ismételten hangsúlyozta, hogy a China Renaissance továbbra is a szokott ügymenetek szerint folytatja az üzleti tevékenységét.

Bár nem világos, hogy az üzletember milyen nyomozásban működik együtt a hatóságokkal, a hónap elején a Caixin kínai pénzügyi hírportál rámutatott, hogy

Pao azt követően tűnt el, hogy a China Renaissance egy másik vezetője, Lin Csong ellen nyomozás indult.

Csong a cég egy lányvállalatának (Huajing Securities) volt az elnöke, és a Kínai Értékpapír-szabályozási Bizottság sanghaji irodája még szeptemberben közölte, hogy a Huajing megsértett egyes jogszabályokat.

A China Renaissance közleményei nem említették ezt az ügyet, és a CNBC megkeresésére sem osztottak meg egyéb részleteket.