10 éven belül akár egyszerű konyhai hozzávalókkal is működhetnek az autók akkumlátorai

só étel sótartó
A WHO ajánlása: napi 5 gramm só
Vágólapra másolva!
A The Sun számolt be róla, hogy egyes tudósok szerint tíz éven belül sütőporral vagy tengeri sóval működő akkumulátorral üzemelhetnek majd az autók. Az új technológia kiegészítheti vagy akár fel is válthatja a szabványos lítium akkumulátorokat.
Vágólapra másolva!

Az óceánokból származó sóban található nátrium és a szódabikarbóna olcsóbb és könnyebben beszerezhető, mint a súlyosan környezetkárosító bányákból kivont ritkaföldfém, a lítium.

Az Oxfordi Egyetem professzora, Bill David szerint,

a nátrium-akkumulátorral egy elektromos autó akár 400 mérföldet (644 kilométert) is megtehet.

A nátrium- vagy bicarb-molekulák elektromos áramot hoznak létre, így termelve az energiát. Míg a lítium-ion akkumulátorban – amely okostelefonokban, laptopokban és elektromos szerszámokban is megtalálható – ugyanezt a folyamatot a lítiummolekulák hajtják végre.

A professzorúgy nyilatkozott, hogy:

Lítiumbánya Bolíviában: az értékes nyersanyagot hatalmas bányákból hozzák a felszínre, azonban a kitermelés rendkívül környezetszennyező Forrás: The Mining Report

„2030-ra a legtöbb elektromos autóban lítium- és nátrium-akkumulátorok kombinációja lesz." – tette hozzá. A repülőgépek esetében pedig elképzelhető, hogy azok hamarosan már ammóniával is üzemeltethetőek lesznek.